Een vooropleiding op de toneelschool

Droom jij van een carrière als acteur of actrice en zou je heel graag naar een hbo-acteeropleiding gaan? Dan is het slim om je tijdig aan te melden voor een vooropleiding of cursus voor een echte toneelschool. Daar krijg je weliswaar geen diploma of certificaat, maar je doet er wel heel erg veel ervaring op. Bovendien is zo’n vooropleiding er speciaal op gericht om jou datgene bij te brengen wat ze bij een toelating van een hbo-acteeropleiding van je verlangen. Je bereid je dus voor op de audities die je daar gaat doen, door middel van oefeningen, dialogen, etc.

De vereisten van een theaterschool

Je wordt niet zomaar toegelaten bij vooropleiding theater lessen, maar moet daar net als bij een hbo-opleiding auditie voor doen. Natuurlijk is dat wel anders, want het is juist de bedoeling dat je er van alles over het acteervak en over jezelf gaat leren. Je zult echter wel al over een bepaalde volwassenheid moeten beschikken, ambitie moeten hebben en bereid zijn jezelf op emotioneel vlak te geven. Niet iedereen is op jonge leeftijd al klaar voor dat soort vooropleiding theater lessen, maar als je lef en doorzettingsvermogen hebt dan is de kans groot dat je wordt aangenomen.

Op een toneelschool leer je emoties te uiten

Als je goed wilt leren acteren dan is het uiten van emoties natuurlijk super belangrijk. Je moet echt gevoel in je teksten kunnen leggen en overbrengen wat jouw personage denkt en voelt. Acteren met emotie is eigenlijk alleen mogelijk als je jezelf goed kent, en als je zelf openstaat voor alles wat je voelt. Je kunt eigenlijk niks wegstoppen, want dan blokkeer je emotioneel gezien en kun je het ook in je acteerwerk moeilijk uiten. Om die reden moet je sterk in je schoenen staan als je goed wilt kunnen acteren, met welk doel dan ook.

Spellessen acteren in groepsverband

Als je acteerlessen volgt bij een echte toneelschool dan krijg je vrijwel altijd les in groepsverband. Het zijn hele speelse lessen, waarin je aan de hand van soms hele concrete, en soms open opdrachten gaat acteren. Je gaat oefenen met het overbrengen van humoristische dingen, maar ook met verdriet. Je leert monologen uitvoeren, maar ook samenwerken met anderen, en zelfs improviseren. Al deze dingen zijn belangrijk voor als je goed wilt kunnen acteren. In de praktijk zal je niet alles evenveel gebruiken, maar het doet je wel groeien als acteur/actrice.

En dan: naar een acteeropleiding?

Via een jeugdtheaterschool is het hartstikke leuk om ervaring op te doen in het acteren en het is leuk voor jongeren die acteren er als een hobby bij doen. Als je echter van acteren je beroep wilt maken, dan kun je in Nederland het beste een hbo-acteeropleiding volgen. Tijdens die opleiding ga je dieper in op het vak en ga je ook grotere producties instuderen en opvoeren. Vanuit een jeugdtheaterschool kan je dan het beste een vooropleiding theater doen, om vervolgens auditie te gaan doen bij een van de hbo-acteeropleidingen in Nederland. Een jeugdtheaterschool is perfect voor het opdoen van ervaring en het leren van de basis van het vak, maar op een echte opleiding leer je natuurlijk nog veel meer.