Type 1- en type 2 EV-oplaadkabels: wat is het verschil?

Elektrische voertuigen en plug-in hybride (PHEV) -auto’s zijn uitgerust met een ingebouwde oplader waarmee ze de voertuigen gemakkelijk kunnen opladen via het normale stroomnet. Sommige voertuigen hebben echter een extra oplaadkabel nodig waarmee de eigenaren hun auto buitenshuis kunnen opladen.

Niet alle auto laadkabels zijn hetzelfde, ze hebben ofwel een Type 1- of Type 2-stekker aan het ene uiteinde, die grotendeels afhangt van de oplaadnormen van het elektrische voertuig en de hybride auto.

Verschil tussen Type 1 & Type 2 laadkabels:

De verschillen tussen de twee varianten van laadkabels voor elektrische voertuigen zijn als volgt:

  • Type 1-inlaat is de Aziatische, Japanse en Amerikaanse standaard voor laadkabels, terwijl in Europa de Type 2-inlaat de standaard is.
  • Om de plug-in op zijn plaats te houden en te voorkomen dat deze uit het stopcontact valt, wordt de Type 1-stekker geleverd met een vergrendeling, terwijl Type 2-stekkers geen vergrendeling hebben.
  • Voertuigen die de Type 2-stekker ondersteunen, hebben een borgpen die de stekker op zijn plaats houdt en vastzet en voorkomt dat deze eruit valt. Op deze manier kunnen alleen autobezitters de laadkabel van de auto loskoppelen. Terwijl voertuigen die Type 1-stekker ondersteunen, niet worden geleverd met een borgpen en daarom kan iedereen de laadkabel uit de auto halen.
  • Zowel Type 1- als Type 2-stekkers bevatten pinnen die stroom geleiden en veilige aarde.
  • Kabels van type 2 hebben weerstanden die communiceren met de auto en die aangeven dat de kabel is aangesloten en om te blijven opladen, terwijl andere weerstandsfuncties de uniforme stroomtoevoer handhaven, aangezien het de sterkte van de kabel detecteert en dienovereenkomstig stroom afleidt. Terwijl de weerstanden in de Type 1-kabel detecteren of de kabel in de auto zit of niet en besluiten om de oplader uit te schakelen als de hendel wordt ingedrukt om de stekker los te maken.
  • Type 1 is een enkelfasige laadkabel, terwijl een type 2 laadkabel het mogelijk maakt om zowel eenfasige als driefasige stroomvoorziening op het voertuig aan te sluiten.

Welke autofabrikanten gebruiken welk type?

Elektrische voertuigen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, zijn uitgerust met twee verschillende soorten stopcontacten voor de laadkabels, en voordat u de laadkabel aanschaft, moet u vooral rekening houden met het merk en het model van het voertuig.

Type 1 EV-oplaadkabel voertuigen

Citroen C-Zero, Ford Focus Electric, Mitsubishi Outlander PHEV, Kia Soul EV, Nissan Leaf 2012-2017, Peugeot, Renault Zoe, Toyota Prius, Vauxhall.

Voor thuis en openbaar opladen heb je alleen een 16amp of 32amp kabel nodig, aangezien een type 1 laadkabel niet wordt geleverd met de 3 fasen opties. Net als bij Type 2 laadt een laadkabel van 16 ampère uw elektrische auto op 3,6 kW en een kabel van 32 ampère laadt uw auto op 7,2 kW. Het is dus de moeite waard om de maximale uitvoersnelheid van uw wallbox en de maximale laadsnelheid van uw auto te controleren. Als je hulp nodig hebt, neem dan gerust contact op met de experts van EV King.

Type 2 EV-oplaadkabel voertuigen

Audi Etron, BMW i3, Hyundai, Jaguar, KIA, Ranger Rover, Renault, Mercedes Benz EQC, Mini Countryman, Nissan Leaf 2018, Porsche, Smart, Tesla, Toyota, Volkswagen, Volvo XC T8. Type 2 laadkabels zijn geschikt voor de volgende auto’s:

We raden u aan om uw huidige oplaadconnector nogmaals te controleren om te zien of deze overeenkomt met de beschrijving en afbeeldingen. Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van de EV-kabel zijn de laadcapaciteit en de lengte van de kabel.

Autobezitters met een elektrische auto met een hoge capaciteit moeten een kabel van 3 × 32 ampère kiezen die de laadcapaciteit van hun auto niet beperkt. Type 2 laadkabels zijn ideaal voor plug-in voertuigen met een hoge capaciteit. Op dezelfde manier moet een langere oplaadkabel worden gekozen voor auto’s met oplaadpoorten aan één kant van hun lichaam, zodat ze gemakkelijk bij de oplaadaansluiting kunnen komen.

Eenfasige of driefasige EV-oplaadkabel – wat is het verschil?

Bij elektrische voertuigen is het niet nodig dat hun eigenaren professionele elektriciens zijn; toch is een basiskennis van de functies, hoe auto-elektriciteit werkt, bijvoorbeeld de stekkers, stopcontacten, kabels en laders, vrijwel essentieel, net zoals de ijverige eigenaar de basismechanica voor auto’s op fossiele brandstof leest. Kortom, een eigenaar moet de belangrijkste details weten over de laadsnelheid en hoe het laadapparaat, de laadkabel, de maat en het model van de EV de snelheid beïnvloeden.

Verschil tussen eenfasige en driefasige elektrische stroom:

Standaard stopcontacten voor thuis in woongebouwen leveren eenfasige stroom, terwijl normale laadapparaten (ook wel langzaamlaadapparaten genoemd) en commerciële gebouwen driefasige wisselstroom leveren aan het elektrische voertuig.

Het driefasige circuit verschilt van het standaard enkelfasige circuit met behulp van twee extra draden, L2 en L3. Het levert stroom aan het elektrische voertuig en daarmee laadt de auto drie keer sneller op dan de normale enkelfasige laadsnelheid.

Laadkabels zijn ook geoptimaliseerd om enkelfasig en driefasig opladen te vergemakkelijken. Volledig automatisch schakelende laadkabels zijn overal op de markt verkrijgbaar. Met deze premium kabels kan de eigenaar driefasige kabels gebruiken op enkelfasige laadpunten of enkelfasige auto’s, omgekeerd zijn enkelfasige kabels volkomen veilig voor gebruik op commerciële 2-fasige laadpunten.

Wisselstroom en gelijkstroom:

De accu’s van elektrische voertuigen hebben gelijkstroom (DC) nodig om op te laden, maar een standaard laadapparaat of een normaal stopcontact levert wisselstroom (AC) aan de EV, daarom zet de ingebouwde oplader van het voertuig die AC om in DC. Om de uitleg te vereenvoudigen, merk op dat de elektriciteit van het stopcontact naar de ingebouwde EV-oplader stroomt en daar de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom (wat bij de batterij past) en de batterij veilig wordt opgeladen.

Snellaadapparaten werken door gelijkstroom rechtstreeks aan de batterij te leveren, waardoor deze omzetting niet hoeft plaats te vinden en als gevolg daarvan snel zal worden opgeladen.

Hoe meer u moet betalen, ongeacht of u oplaadt via een eenfasig huishoudelijk stopcontact of via de driefasige snellaadeenheid van de werkplek.