Doe mee met de trend: ga tafeltennissen

Ergens rond 1880 is het allemaal begonnen met pingpong en pas in 1988 werd tafeltennis een Olympische sport. Kort daarvoor was het hoogtepunt voor Nederland qua tafeltennis door de opkomst van Nederlands bekendste tafeltennisser Bettine Vriesekoop in de vorm van een Europees kampioenschap.

Daarna werd het allemaal wat minder en kennen we inmiddels verhalen van jongeren die wel op tafeltennis zaten, maar dit liever niet vertelden. Ze zeiden dan bijvoorbeeld dat ze op basketbal of voetbal zaten. Tafeltennis had jarenlang een nogal stoffig, om niet te zeggen, sullige uitstraling. 

De laatste jaren zien we hier echter een kentering hierin. Hoe komt dit? Bewegen wordt steeds vaker gestimuleerd en dan is tafeltennis wel lekker laagdrempelig. Als een van de weinige sporten kun je dit gewoon met een t-shirt en een spijkerbroek doen. 

We zien natuurlijk ook de invloed van startups. Om goed geschoold jong en talentvol personeel aan te kunnen trekken, moet er wat extra’s geboden worden. En dus wordt er steeds vaker binnen bedrijven een tafeltennistafel neergezet in een gezamenlijke ruimte. Waren het eerst nog alleen de startups die met een pingpongtafel in een vacaturetekst goede sier maakten, inmiddels zien we de term tafeltennistafel vaker opduiken als het gaat om het werven van personeel.

Bovendien is aangetoond dat tafeltennis bij uitstek geschikt is om lijf en geest fris te houden. En gezien de vele tafels bij bedrijven voelt het ook niet als een straf om in de pauze even een potje te spelen tegen een collega. De tafeltennistafel wordt zelfs gebruikt voor vergaderingen. Een vergadertafel is op deze manier multifunctioneel. Vergaderen en daarna wordt er een netje op geplaatst en kan er worden gestreden. En wat ook een feit is, is dat een overleg sneller en makkelijker gaat. Iedereen is wat losser aan de tafel en dus zijn problemen of issues binnen het bedrijf snel besproken en zelfs opgelost.

Maar er is meer. In Amerika zijn al sinds enige tijd de pingpongbars populair. Niet passief aan de bar hangen, maar makkelijk contact maken aan de pingpongtafel. En precies dit fenomeen heeft de oversteek naar Nederland gemaakt. Inmiddels zijn er al pingpongbars in Utrecht en Amsterdam. En hoe leuk is het dan om als je daar bent, een foto te delen via social media. En dan gaat het hard. Vooral veel studenten en jongeren maken gebruik om wat te drinken en te bewegen.

Dan is er bij het begin van de Corona-crisis nog iets opvallends gebeurd. De populariteit van tafeltennis nam tijdens de lockdowns gigantisch toe. Hoe kwam dit? Sportscholen waren gesloten en met een netje, een tafel (als dan niet een tafeltennistafel) en twee batjes, kun je thuis al bewegen. En niet alleen in huis, maar ook was de vraag naar pingpongtafels voor in de tuin boven gemiddeld. Over de hele linie maakt tafeltennis dus een revival mee en gezien de signalen is het einde nog niet in zicht.

Er zijn veel initiatieven waarbij tafeltennis weer een prominente rol speelt, hierbij geholpen door de populariteit in de horeca en binnen bedrijven. Er zijn zelfs al flink wat tafeltennis bedrijvencompetities opgezet inmiddels.