Een tussenjaar nemen na de havo/vwo

Als het niet lukt om een passende studie te kiezen of je wilt na een druk examenjaar niet meteen gaan studeren en bijvoorbeeld gaan reizen, neem dan een tussenjaar na de havo of het vwo. Met een diploma havo of vwo kan je na je 16e zonder problemen een jaar ‘vrij’ nemen en een tussenjaar inplannen. Je voldoet dan aan de zogeheten startkwalificatie. Nu alleen nog ff je ouders overtuigen 😉

Een jaar is best lang en ik adviseer je om alvast goed na te denken hoe je je tussenjaar gaat invullen en alvast wat tussenjaar ideeën te brainstormen. Er zijn tal van tussenjaar mogelijkheden in Nederland en het buitenland om zo’n jaar zinvol te besteden. Zo kan je natuurlijk gaan reizen, vrijwilligerswerk gaan doen, een jaar op een high school in Amerika doorbrengen of een taalreis maken naar Australie. Maar je kan ook in Nederland een leuk (studiekeuze)programma volgen en jezelf persoonlijk ontwikkelen of full time gaan werken en je rijbewijs halen.

Reizen en leuke dingen doen kost nu eenmaal geld. Een belangrijk onderdeel om in je tussenjaar rekening mee te houden zijn de kosten en uitgaven. Denk goed na over het financiële plaatje en maak bijvoorbeeld ook een tussenjaar spaarplan. Je kan een (tweede) bijbaan nemen en tijdelijk full-time gaan werken, een marktplaats handeltje opzetten, je ouders lief aankijken of in sommige gevallen zelfs een subsidie krijgen omdat je vrijwilligerswerk doet.

Tot slot is het belangrijk om in je tussenjaar echt je eigen ding te gaan doen. Het is jouw tussenjaar en je hoeft niet perse te gaan reizen in je tussenjaar als je niet zo reislustig bent of het hele jaar keihard te werken als je ook behoefte hebt aan rust. Als je je tussenjaar ook gebruikt om een passende studie te vinden, zorg dan dat je veel nieuwe ervaringen op doet en zo een goed beeld krijgt van wat je wilt en wat je kan. En vergeet niet te genieten!

Een jaar is best lang en ik adviseer je om alvast goed na te denken hoe je je
tussenjaar gaat invullen en alvast wat tussenjaar ideeën te brainstormen. Er
zijn tal van tussenjaar mogelijkheden in Nederland en het buitenland om zo’n
jaar zinvol te besteden. Zo kan je natuurlijk gaan reizen, vrijwilligerswerk
gaan doen, een jaar op een high school in Amerika doorbrengen of een
taalreis maken naar Australië. Maar je kan ook in Nederland een leuk
(studiekeuze)programma volgen en jezelf persoonlijk ontwikkelen of full time
gaan werken en je rijbewijs halen. Weet je het allemaal nog niet goed?
Dan kan je even een kijkje nemen in de ultieme gids om op sabbatjaar te vertrekken.