De logistieke baan voor de toekomst

Steeds meer berichten in de media waarschuwen dat er banen aan het verdwijnen zijn en nog zullen verdwijnen door alle innovatieve, en technologische ontwikkelingen. Als we inzoomen op de logistieke sector, dan zal daar ook het een en ander veranderen, als dat al niet aan het gebeuren is op dit moment.

Hays Nederland heeft onderzoek gedaan naar de baan van de toekomst in de logistieke & supply chain sector. De toekomst van de sector ziet er als volgt uit: de logistieke & supply chain sector zal groter zijn, maar ook sneller en efficiënter. Zoals dit rapport mooi verwoordt is dat de logistieke sector zeer specialistisch is met een brede impact op iedereen en verschillende thema’s, zoals milieu, leefbaarheid, digitalisering en transport. In dit onderzoek komen de verschillende trends en veranderingen die invloed zullen hebben op deze sector goed naar voren.

Een van de trends die veel invloed zullen hebben zijn de technologische ontwikkelingen zoals de ontwikkeling van drones en automatisering en robotisering in warehouses. Jong Logistiek Nederland gaat op 6 juni naar het 3D Exploration Lab van DSV om meer te leren over een van deze technologische ontwikkelingen.

Al deze technologische ontwikkelingen hoeven echter geen negatieve impact te hebben. Ja, er zal het een en ander veranderen, maar dit betekent alleen dat de banen op een wat andere manier zullen worden ingericht. Het onderzoek wijst uit dat in de toekomst de logistieke professionals ook technologische kennis moeten hebben. Ook verwacht het merendeel van de respondenten van het onderzoek dat de werkgelegenheid in de logistieke & supply chain sector alleen maar zal stijgen!

Een van de banen die waarschijnlijk (deels) vervangen zal worden in de toekomst is de menselijke chauffeur in de transport. Echter, het wordt wel steeds drukker en drukker op de wegen en in de steden, dus slimme, logistieke processen zullen nodig zijn om de steden leefbaar te houden. In de logistieke & supply chain sector zullen er altijd personen nodig zijn voor inzicht in en het beheer van complexe processen in de logistieke keten. Een voorbeeld hiervan zijn de wereldwijde bezorgingsprocessen.

Volgens het onderzoek worden is dit de top 5 van de logistieke banen in de toekomst:

  1. Logistiek programmeur/planner
  2. Voorspellende supply chain data-analist
  3. Auditor circulaire logistiek
  4. High-tech transport verkeersleiders
  5. Demand planners

Als laatste een trend die niet alleen te zien is in de logistieke sector, maar overal. Werk wordt steeds persoonlijker. Steeds vaker kiezen de professionals voor werkgevers die qua cultuur, waarden maar ook sfeer goed bij henzelf passen. Deze trend wordt als erg positief gezien, want dit zorgt ervoor dat er wendbare organisaties ontstaan en dat zijn juist de organisaties die we nodig hebben in deze snel veranderende tijd.

Jong Logistiek Nederland (JLN) is hét platform gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar. Via Greatest Student Site zullen zij tips & tricks met jullie delen betreft alles wat met logistiek te maken heeft!