Het nieuwe werken is overal

Het nieuwe werken is een manier van werken die zich langzaam over de hele westerse cultuur aan het verspreiden is. Het nieuwe werken is afkomstig uit Amerika, waar het door de COO’s van onder andere Google, Pixar en Netflix al ruimschoots is geïmplementeerd.

Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk en wat kunt u doen om dit ook te implementeren in uw bedrijf of manier van werken?

Het nieuwe werken, zo begon het

Het nieuwe werken is een manier van werken die rond 2008 is ontstaan in de Verenigde Staten. Deze manier van werken is helemaal toegespitst op het tevreden en gezond houden van de medewerkers, om ze beter vast te houden. In de Verenigde Staten is er namelijk al jaren een tekort aan getalenteerd personeel. Dit tekort is vooral ontstaan in de afdelingen sales, Human Resource Management en programmeurs. Door deze tekorten en de vaak al torenhoge salarissen van deze mensen, moesten bedrijven andere manieren gaan vinden om deze mensen bij zich te houden.

 

Hierdoor kregen de medewerkers meer vrijheid om te werken waar ze wilden en hoe ze wilden. Ook werden de secundaire voorwaarden aangescherpt en werd er gekeken naar de mogelijkheden om mensen op het werk te laten sporten, spelen en trampoline springen. Nou is de Amerikaanse start-up broedplaats Silicon Valley een uiterste, maar de initiële gedachten zijn tot ver in Europa overgewaaid. Het grootste voordeel: mensen blijven bij uw bedrijf en ze gaan vaak ook beter presteren.

De basis van het nieuwe werken

In Nederland vindt u deze nieuwe manier van werken op allerlei manieren terug. Zo zijn er al veel organisaties die ervoor zorgen dat mensen niet altijd vaste lekken hebben, maar ook gebruik kunnen maken van flexplekken of kunnen werken in een speciaal aangelegde vlindertuin. Hierdoor hebben mensen meer rust, vinden ze het werk leuker en presteren ze dus ook beter dan eerst. Het nieuwe werken kan dan ook een enorme boost geven aan de vitaliteit en effectiviteit van de medewerkers. De basis van het nieuwe werken kan al gelegd worden door enkel de werkplekken te optimaliseren. Hierbij kunt u denken aan het creëren van zit-sta plaatsen, zodat mensen hun rug kunnen sparen. Ook kunt u losse pauzes gaan introduceren, zodat mensen op eigen initiatief kunnen pauzeren, wanneer zij een pauze nodig hebben.

Alles komt samen in handige systemen

Wanneer een bedrijf dit nieuwe werken volledig omarmt, loopt het tegen kleine logistieke uitdagingen aan. Hoe kunnen mensen gemakkelijk een vergaderruimte boeken te hoe weet de manager of baas nog wie waar aan het werk is? Hiervoor zijn er een aantal hele goede apps ontwikkeld door bedrijven die zich hierop richten. Bij deze apps horen allerlei systemen die de implementatie van het nieuwe werken versoepelen. Zo kan men hierbij gebruik maken van een digitaal systeem waarin iedereen op afstand een vergaderruimte of werkplek kan reserveren of bezetten. Hierdoor weet het systeem dat u daar aan het werk bent en dat de plek dus vergeven is. 

 

Men kan zo gemakkelijk zien welke plekken nog vrij zijn en waar mensen werken. Maar wat als u een plek reserveert en niet op komt dagen? In dat geval zal de sensor op de tafel of de check-in module bij de deur zien dat er niet iemand is en de plek na een kwartier weer vrijgeven.