Tips voor wie op kamers gaat!

Ga je binnenkort op kamers? 4 tips

Verhuizen naar je eigen studentenkamer of huurwoning is een leuke, maar ook spannende stap. Want er komt best veel op je af wanneer je als student zijnde opeens helemaal op eigen benen moet staan. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Met deze tips weet je zeker dat je goed voorbereid op kamers gaat!

1. Houd je inkomsten en uitgaven bij

Wanneer we het over op kamers gaan en geldzaken hebben, denk je waarschijnlijk allereerst aan de huur. Natuurlijk wordt dit je belangrijkste nieuwe uitgave, maar dit is zeker niet de enige. Heb jij bijvoorbeeld de kosten van je inboedelverzekering al in kaart gebracht? En weet je hoeveel budget je wekelijks hebt voor de boodschappen? Het is slim om vóóraf je verwachte inkomsten en uitgaven zorgvuldig in kaart te brengen. Zo weet je precies wat je wekelijks uit kunt geven en krijg je nooit zomaar financiële problemen!

2. Richt je kamer efficiënt in

De meeste studenten wonen niet al te ruim. Zeker in de grote steden moet je meestal tevreden zijn met een kleine studentenkamer in een gedeelde huurwoning. Om al je spullen kwijt te kunnen én tevens een studeerplek te creëren, moet je daarom een beetje creatief zijn. Zoek online naar efficiënte kamerinrichtingen en doe er je voordeel mee. Kies bijvoorbeeld voor een multifunctionele slaapbank of koop een inklapbaar bureau. Zo haal je het meeste uit je kleine ruimte!

3. Verzeker je spullen

Wanneer je op jezelf gaat wonen is het verstandig om goed verzekerd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de al eerder genoemde inboedelverzekering of een WA-verzekering. Stoot je dan per ongeluk de tv van je huisgenoot om of veroorzaakt je bovenbuurman een lekkage? Dan weet je in ieder geval dat de verzekering deze kosten dekt. Ook is het verstandig om je te verdiepen in je ziektekostenverzekering. Ben je wel voldoende verzekerd? En is een studentenpolis misschien een voordelige optie? Wellicht voelt het nu als het doen van ‘overbodige’ uitgaven, maar wanneer er onverwacht toch iets voorvalt zal je er erg blij om zijn!

4. Weet waar je op kunt besparen

Heel verstandig natuurlijk om al die verzekeringen af te sluiten, maar als student wil je natuurlijk ook gewoon lekker op stap kunnen gaan! Wie geen enorm inkomen heeft, doet er daarom verstandig aan om op wat slimme manieren geld te besparen. Profiteer bijvoorbeeld maximaal van de studentenkortingen die vele bedrijven geven. Koop daarnaast je studieboeken tweedehands en kook niet alleen, maar met je huisgenoten en deel de kosten. Toch te veel gekookt? Neem het de volgende dag mee naar school of werk. Je kunt immers heel veel geld besparen door je lunch niet bij de kantine te kopen!

Hopelijk helpen deze tips je om goed voorbereid op kamers te gaan. Doe er je voordeel mee en vergeet vooral niet om de komende jaren enorm te genieten!