Jong Logistiek Nederland: wat is logistiek?

Jong Logistiek Nederland (JLN) is hét platform gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar. Via Greatest Student Site zullen zij tips & tricks met jullie delen betreft alles wat met logistiek te maken heeft!

Wat is logistiek? Dit is een vraag die vaak wordt beantwoord met het woord transport, maar is dat wel zo? Staan deze twee termen gelijk aan elkaar? Het antwoord daarop is nee. In werkelijkheid is logistiek veel breder en het wordt dan ook vaak beschreven als het optimaliseren van processen. Dit in de breedste zin van het woord.

Transport

Transport is maar een onderdeel van de logistiek. Het begrip logistiek is veel breder en omvat de beheersing en besturing van de goederen-, informatie- en geldstromen vanaf de bron (bijvoorbeeld olie) tot en met het eindproduct (bijvoorbeeld een plastic boterhamzakje) en zelfs tot de uiteindelijke ontvanger.

Ontwikkelingen

Logistiek is een vakgebied dat hard in ontwikkeling is en waarop bedrijven zich de laatste jaren hard proberen te onderscheiden. Denk hierbij aan de term ‘’vandaag besteld, morgen in huis’’ of aan de tracking&tracing van je pakketje, zonder een geweldige logistieke organisatie is dit niet mogelijk. In die zin is logistiek eigenlijk een ondersteunende functie binnen een organisatie die in dienst staat van andere functies binnen dezelfde organisatie. Logistiek is de afdeling die ervoor zorgt dat de juiste klantwaarde wordt gerealiseerd.

Wat doen logistici?

Maar waar houden logistici zich mee bezig? Logistici zijn bezig met ervoor zorgen dat er aan de wensen van de klant wordt voldaan op een zo efficiënt mogelijke manier. Logistici zijn aan het plannen, rekenen, praten, wikken en wegen, en eigenlijk alles aan het doen om ervoor te zorgen dat alle afdelingen zo soepel mogelijk samenwerken zodat de er wordt voldaan aan de wensen van de klant. Logistiek zou kunnen worden gezien als de olie in een machine, zonder deze olie werkt een machine stroef, maar met deze olie werkt alles soepel. Dat is waar logistiek voor zorgt: een soepele en efficiënte samenwerking, niet alleen binnen een onderneming, maar in de gehele keten.