Jongeren zijn duidelijk niet bang aangelegd. Uit onderzoek van SmartStudentDeal.nl blijkt dat 1 op de 5 jongeren wel eens pikante foto’s via Whatsapp, e-mail of social media verstuurt. Ook blijkt niet hacken, maar identiteitsdiefstal onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar de grootste privacy vrees.
Hoger opgeleiden vaker ondeugend
Uit het onderzoek blijkt dat hoger opgeleide jongeren vaker berichten met pikante inhoud versturen (28%), tegenover 22% van de lager opgeleiden. Wel sturen lager opgeleiden vaker erotische filmpjes (15%) tegenover 6% van de hoger opgeleiden.
Sexting is onder hoger opgeleiden populairder. Van deze groep zegt 1 op de 10 jongeren weleens seksueel getinte beelden of tekstberichten te sturen. Vooral 20-,24- en 25-jarigen zijn digitaal actief op dit gebied. In deze leeftijdscategorieën sturen maar liefst 1 op 3 jongeren weleens sensuele foto’s of filmpjes.
Zorgen over privacy, maar geen actie
Ondanks deze cijfers is 76% van de jongeren zich wel bewust van privacy risico’s. Tegelijkertijd maakt 1 op de 3 jongeren zich geen zorgen omdat ze niets te verbergen hebben en/of omdat ze zich er niet mee bezig willen houden.
Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren zich zorgen maakt over online privacy, maar dat ze hun internetgebruik daar niet op aanpassen. Vooral dames stellen hier weinig prioriteit aan, 1 op de 4 gaat gewoon verder zonder tegenmaatregelen. Dit tegenover 1 op de 10 mannen.
Identiteitsdiefstal grootste privacy risico jongeren
Identiteitsdiefstal blijkt het grootste digitale privacy risico te zijn onder jongeren, met 56% staat deze bovenaan in de top 3. Hierop volgt het uitlekken van wachtwoorden (53%) en digitale virussen (52%). Gehackt worden blijkt een minder groot issue te zijn, dit risico valt buiten de top 3.
Identiteitsdiefstal blijkt niet alleen online een probleem te zijn, maar ook offline. Zo weiger 1 op de 3 jongeren een (kopie van een) identiteitsbewijs of rijbewijs achter te laten. Van de hoger opgeleiden is 1 op de 4 hier strikt in, bij de lager opgeleiden is dit zelfs bijna de helft.
Een sluimerend privacy risico: de webcam
Een ander onderwerp dat door recente incidenten en series zoals Black Mirror zeer actueel: de webcam. En dan vooral het afschermen van een webcam om ongewenste gluurders te voorkomen. Tegelijkertijd blijkt daadwerkelijk actie ondernemen een ander verhaal. Meer dan de helft van de jongeren heeft de webcam niet afgedekt, vooral mannen (63%) laten de camera vaker onafgedekt dan vrouwen (41%).
Jongeren die de webcam wel afschermen gaan voor een simpele oplossing, 1 op de 3 plakt gewoon iets over de camera heen. De ‘professionele’ webcam afschermers zijn met 7% niet erg populair.
Blog onderzoek
Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op het blog van SmartStudentDeals.nl. Het onderzoek in de vorm van een online enquête is gehouden onder 475 respondenten in de leeftijdscategorie 18 – 25 jaar.