5x de voordelen van consuminderen

 

Minimalisme is al een tijdje hip – en echt niet alleen onder hipsters. Toch denken veel mensen dat ze zo’n levensstijl niet kunnen volhouden. Keer op keer voelen ze de drang om iets te kopen. Wil je elke maand meer geld overhouden, beter worden in sparen en tevredener zijn met wat je hebt (zonder Boeddha te worden)? Ga een tijdje consuminderen en ervaar zelf wat het met je doet. Check de voordelen alvast hieronder…

 

  1. Consuminderen zorgt voor meer rust

Vooral in je hoofd. Omdat je niet continu bezig bent met geld uitgeven, besef je dat je minder nodig hebt dan je denkt. Je leert om datgene wat je hebt meer te waarderen en om bewuster in het leven te staan. Je weet ook beter wat iets je waard is en kunt extra genieten van kleine dingen die je niet ruïneren – bijvoorbeeld je dagelijkse cappuccino in het koffietentje om de hoek.

 

  1. Je houdt meer tijd over

Als je jezelf bevrijdt van de constante consumptiecyclus, hou je vanzelf meer tijd over. Je loopt niet meer uren door de stad om dat ene jurkje of paar schoenen te scoren en verdoet je tijd niet meer op allerlei webshops. In plaats daarvan kun je meer tijd besteden aan je hobby’s en vrienden.

 

  1. Je kunt beter sparen

Je investeert hiermee in je eigen toekomst. Hierdoor word je financieel onafhankelijker en kun je beter voor jezelf zorgen. Klein pluspuntje?

 

  1. Je staat sterker in je schoenen

Mensen die minder uitgeven laten zich over het algemeen minder vaak vertellen wat ze moeten doen. Dit in tegenstelling tot mensen met een flink uitgavenpatroon, die vaker met anderen instemmen en sneller gemanipuleerd worden (bijvoorbeeld door reclames).

 

  1. Je blijft jezelf ontwikkelen

Mensen die consuminderen hebben meestal een doel voor ogen. Ze vinden het belangrijk om goed te presteren en staan open voor zelfontplooiing. Hierdoor wordt het makkelijker om succesvol te worden op school, op het werk en mogelijk ook in hun privéleven.

 

Zoals je ziet kleven er heel wat voordelen aan het consuminderen. Grote kans dat je er dus een blijer, gezonder en succesvoller mens van wordt. Dat je beter kunt ontspannen (want minder geldzorgen) is mooi meegenomen. Een levensstijl die je minder schulden oplevert en je beter voorbereidt op de toekomst? Bring it on

 

Eugenia Melissen Ferrer

StudentsPlus Nederland

Direct aan de slag als bijlesgever bij jou in de buurt