Waarom jij moet studeren in het buitenland

De studententijd is de leukste tijd van je leven, wat nu als ik je vertel dat je het nog leuker kan maken? In het buitenland studeren wordt steeds populairder. We snappen het wel: even weg uit ons kleine kikkerlandje. Bijna alle studies geven je de mogelijkheid om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen. Het is dan ook al heel normaal geworden om een tijdje ergens anders te studeren. Wij geven je drie redenen waarom jij deze kans niet mag laten liggen.

Je vindt jezelf

Je moet op de middelbare school al weten wat je later wilt gaan doen voor werk. Misschien wist je dit al op je tiende, maar veel jongeren weten dan nog niet wat ze echt willen en maken zomaar een studiekeuze. Volg jij nu een studie, maar weet je niet zeker wat je ermee wilt gaan doen later? Ga studeren in het buitenland! In een ander land met nieuwe mensen ontdek je pas echt wat je zelf wilt. Je krijgt misschien wel nieuwe ideeën of wellicht kom je erachter dat je heel iets anders wilt doen.

Als je alleen in het buitenland bent, zal je voor onverwachte uitdagingen komen te staan. Je moet alles opeens alleen doen. Dit zorgt ervoor dat je jezelf echt tegenkomt en uit je comfortzone stapt. Zonder hulp zul je het gewoon moeten doen en vertrouwen op je eigen kunnen. Studeren in het buitenland is een echte boost voor je zelfvertrouwen.

Je leert andere culturen kennen

Als je in het buitenland gaat studeren, leer je niet alleen nieuwe dingen over jezelf kennen, maar je leert ook heel veel over de cultuur. Als je in Europa blijft, denk je waarschijnlijk dat de culturen niet zoveel van elkaar verschillen. Niks is minder waar, zelfs in ons buurland Duitsland zijn er grote verschillen met Nederland. In Amerika zal het er ook heel anders aan toegaan, misschien verwacht je het niet maar het is wel zo. Naast de cultuur leer je ook de taal goed spreken. Voordat je naar het buitenland gaat, is het verstandig dat je een taalcursus neemt. Het is namelijk niet zo handig als je op je bestemming komt en geen woord van de taal spreekt. Als je de basiswoordjes kent, komt het echt wel goed.

Vrienden voor het leven

Als je in het buitenland gaat studeren, ben je in het begin helemaal alleen. In het begin kan het lastig zijn om in contact te komen met andere mensen, maar dit gaat op een gegeven moment eigenlijk vanzelf. Onthoud: iedereen is alleen. Iedereen is dus op zoek naar contact, wees niet bang om op iemand af te stappen. Spreek andere internationale studenten aan en misschien maak je wel vrienden voor het leven.