Help! Het CBR heeft mij een alcohol keuring opgelegd!

Ben jij als beginnend bestuurder recentelijk aangehouden met een alcoholgehalte van 1,3 promille of meer? Dan zul je van het CBR een alcohol keuring moeten ondergaan. Het onderzoek is verplicht om je rijbewijs te kunnen houden en bestaat uit een gesprek met een psychiater en een bloedonderzoek. Let dus op dat je tijdens het uitgaan geen alcohol drinkt!

Wat kost zo’n alcohol keuring van het CBR?

De kosten van de alcohol keuring moet door de cursist zelf worden betaald. Het onderzoek zal in de meeste gevallen ongeveer 250 euro bedragen. Dit is exclusief de kosten voor het laboratorium voor bloedonderzoek. Je keuringsarts is verplicht om je vooraf te informeren over de te verwachten totale kosten.

Wat als ik niet meewerk aan de keuring?

Wanneer je besluit om niet mee te werken aan de keuring, kun je een verklaring van niet-meewerken naar het CBR sturen. De procedure zal dan worden stopgezet. Echter wordt je rijbewijs dan wel ongeldig verklaard. Wanneer je rijbewijs ongeldig wordt verklaard, is het strafbaar om een motorrijtuig te besturen.

Hoe werkt zo’n alcohol keuring?

Om te beginnen neem je contact op met een organisatie die CBR alcohol keuringen kan uitvoeren. Bijvoorbeeld RijbewijsBelang. Zij adviseren je over de te nemen stappen en plannen een afspraak in. Nadat de bloedtest is afgenomen ga je op gesprek. Er worden vragen gesteld over je gezondheid, leefgewoonten en rijgedrag. Op basis van deze resultaten én het bloedonderzoek, wordt de rapportage opgesteld. Indien je geen bezwaar maakt, wordt de rapportage doorgestuurd naar het CBR. Binnen vier weken ontvang je de uitslag van het CBR en met een beetje mazzel kun je dan gewoon blijven autorijden!