Na je studie heb je verschillende opties. Je kunt even lekker nietsdoen, je gaat op zoek naar een startersfunctie of je gaat als trainee aan de slag. Vooral die laatste is tegenwoordig heel populair. Als je weet wat een traineeship inhoudt, heb jij je waarschijnlijk al eens verdiept in de mogelijkheden. Weet je niet wat dit betekent? Geen nood.
In feite is een traineeship een soort startersfunctie binnen een bepaald bedrijf. Het salaris en de werkzaamheden zijn enigszins vergelijkbaar. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Een traineeship duurt meestal een aantal jaar. De trainee bepaalt in deze periode welke afdeling het beste bij hem past en krijgt, in de ideale situatie, een vast contract aangeboden. Maar waarom zou je dan voor een traineeship kiezen en niet meteen als starter aan de gang gaan?
Investeringen vs. investeringen
Het traineeship duurt dus meestal een aantal jaar. Deze periode is bedoeld om de trainee op te leiden en tegelijkertijd in te werken. Hij of zij doet dit (meestal) tegen een salaris dat gelijk is aan het salaris van iemand die een startersfunctie binnen het bedrijf bekleedt. Net als bij een startersfunctie geldt; als je hoger bent opgeleid, ontvang je een hoger salaris. Gemiddeld verdient een starter met een wo-achtergrond €500 meer dan een individu met ‘slechts’ een hbo-achtergrond.
Hoewel het salaris van een starter en een trainee gelijk is, wordt er in een trainee nét even wat meer geïnvesteerd. Je cursussen en trainingen worden immers ook door het bedrijf betaald. Op deze manier hoopt het bedrijf je volledige potentie te benutten en met jou een waardevolle toekomstige collega binnen te halen. Van de vijf werkdagen, ben je ongeveer één dag met de opleiding bezig. Deze opleiding bestaat uit kennisverruiming en vaardigheidstraining, verzorgd door experts in dit vakgebied.
Geen verassingen
Als trainee krijg je dus van alle afdelingen het een en ander te zien. Dat is natuurlijk heel handig. Ook als je, na afloop van het programma, in overleg met het bedrijf besluit niet samen verder te gaan. Grote kans dat je nu toch ongeveer (of zelfs precies) weet waar je interesses liggen en in welke richting je verder zou willen gaan. Tijdens het traineeship krijg je evenveel verantwoordelijkheid als een andere werknemer, dus weet je ook precies wat het werk van je vraagt. Als je de arbeidsmarkt na het traineeship daadwerkelijk betreedt, zal je niet verrast worden. Je weet wat er van je wordt verwacht.
Goed voor je netwerk
Ook voor je sociale vaardigheden is een traineeship een uitstekende uitdaging waar je veel van leert. In een korte tijd kom je immers in contact met ontzettend veel mensen, die allemaal op een andere afdeling werken. Je zult deze mensen vragen moeten stellen en er wordt van je verwacht dat je actief deel uitmaakt van het team. In een periode van een paar jaar breid je je netwerk gigantisch uit. Met het oog op de toekomst kan dit natuurlijk ook alleen maar van pas komen!
Je carrière beginnen door als trainee te starten kent dus veel voordelen. Bedrijven zijn continu op zoek naar de talenten van de toekomst, dus zijn er veel mogelijkheden wanneer je een traineeship wilt doen. Zie jij een traineeship
In elke sector zijn wel bedrijven actief die op zoek zijn naar trainees. Welke mogelijkheden heb jij met jouw achtergrond? Hier vind je een overzichtje van openstaande traineeships. Om een streepje voor te hebben op de andere sollicitanten, doe je er ook goed aan deze tips voor je sollicitatiebrief te bekijken!