BAM! Afgestudeerd. Ja, maar, en nu?

Als voormalig student – en langstudeerder – weet ik hoe ontspannen het studentenleven kan zijn. Minstens drie dagen in de week aan het pils, een flatfeest op donderdag en vrijdag met je brakke harses in de collegebanken. Maar dat college kun je ook wel een keertje overslaan. En anders kan het in de volgende periode wel.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld – en het cliché – van hoe je leven er als student uit kan zien. Gemiddeld genomen zijn we uiteindelijk zo’n 5 jaar bezig met wat ook wel eens de voorbereiding op de rest van je leven wordt genoemd. Wanneer je na die 5 jaren bikkelen eindelijk dat verrekte, maar welverdiende papiertje in je hand hebt, word je opeens gedwongen om verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken die bepalend zijn voor de komende tijd. Ome DUO verbreekt de liefdevolle relatie die je met hem had opgebouwd en ook je ouders vinden opeens dat je maar eens voor jezelf moet gaan zorgen; je moet aan het werk.

Start je carrière; word ondernemer!ondernemen
Wie droomt er niet van; geld verdienen met wat je leuk vindt. Dan wordt werken opeens leuk en als je het goed doet, verdien je al snel meer geld dan in loondienst en profiteer jij ook eindelijk van die belastingvoordelen. Je kunt de branche kiezen waar jouw hart ligt en het leukste is dat je, net als in je studentenleven, nog steeds de baas bent.

Je kan je volledig focussen op de traditionele manier van ondernemen; goedkoop inkopen, lage kosten en een flinke marge met de focus op winst maken. Hard werken en een groeiend banksaldo. Maar word je daar gelukkig van? Écht gelukkig?

Vandaag de dag is het de mode om met termen als ‘het nieuwe ondernemen’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ te smijten. Keer jezelf binnenstebuiten; wat wil je nou echt? Vanuit welk gevoel ben je je bedrijf gestart? Wanneer je waarde creëert voor je klanten en jouw product of dienst een betekenis geeft, volgen trouwe klanten en een flinke bankrekening vanzelf.

Doe waar je goed in bent, creëer veel waarde en leidt je onderneming vanuit je onderbuikgevoel, niet met eurotekens in je ogen. Op die manier is succes een logisch gevolg en is de kans op echt geluk vele malen groter.