Hoe je een bijbaan effectief kan gebruiken op jouw CV

Doordat de arbeidsmarkt tegenwoordig zo competitief is, kan het samenstellen van een CV zelfs voor de meest gekwalificeerde werkzoekenden een ontmoedigend proces zijn.

Hoewel het normaal is om jezelf te vergelijken met je concurrenten, mag dat de manier waarop je jezelf ziet niet beïnvloeden. Zelfs als jouw werkervaring slechts beperkt is tot parttime banen en vakantiewerk is. Iedereen beschikt door zijn achtergrond over bepaalde vaardigheden die relevant zijn en van pas kunnen komen in hun toekomstige carrière,  je moet er misschien alleen nog achter komen welke vaardigheden dit zijn. Gelukkig hebben wij al een begin voor je gemaakt en een lijst samengesteld van de populairste studentenbanen en hoe deze jouw CV een boost kunnen geven.

typmachine met curriculum vitae

Verkoopmedewerker

Verkoopervaring kan fungeren als een fantastische stap voor toekomstige verkoopgerichte functies binnen een organisatie. Tenslotte vereisen alle posities waarin je iets moet verkopen dat je de klanten effectief kunt beïnvloeden om zo de totale inkomsten te verhogen en jouw houding en aanpak kunnen hierin een groot verschil maken. Dit geldt in het bijzonder voor de manier waarop je met onverwachte problemen omgaat en hoe je onder druk presteert.

Wil je deze vaardigheden goed op je CV laten uitkomen?

Zeg dan “Door mijn gedetailleerde productkennis en creatieve probleemoplossing ben ik in staat om de behoeften van klanten te identificeren en aan te pakken” of “Bewezen vermogen in suggestieve verkoop om dagelijkse doelen te behalen”.

Horecamedewerker

Werken in de horeca is waarschijnlijk één van de meest veeleisende banen die je zult aantreffen. Iemand die in de bediening werkt moet zich (letterlijk!) op de werkvloer snel uit de voeten kunnen maken. Je moet ook behoorlijk wat geduld hebben. Om deze functie naar behoren te kunnen uitvoeren moet je over overtuigende organisatorische vaardigheden beschikken en de capaciteit hebben om goed onder druk te kunnen werken. Mensen in de bediening moeten ook op een goed niveau kunnen communiceren en het leuk vinden om met mensen om te gaan, omdat het een industrie is waar succes vooral afhankelijk is van een uitstekende klantenservice.

Wil je deze vaardigheden goed op je CV laten uitkomen?

Zeg dan “Ik presteer uitmuntend in een omgeving waar de werkdruk hoog is en waar efficiënte multitasking vereist is.” Je kunt ook nog het volgende vermelden “Ik heb door mijn omgang met managers op alle niveaus en honderden klanten per dag waardevolle communicatievaardigheden ontwikkeld.”

Kassamedewerker

Veel mensen denken dat kassamedewerkers slechts klantenservice aanbieden en geld ontvangen in ruil voor de verkochte goederen en diensten. Maar niets is minder waar. Kassamedewerkers moeten over een aantal vaardigheden beschikken en kwalificaties bezitten om deze uitdagende baan effectief te kunnen uitvoeren. Je moet bijvoorbeeld problemen met betrekking tot zowel geld als de verkoop kunnen oplossen, efficiënt kunnen werken en dat alles met een grote glimlach! Dit vereist zowel sterke interpersoonlijke vaardigheden als probleemoplossende vaardigheden.

Wil je deze vaardigheden goed op je CV laten uitkomen?

Zeg dan “Bewezen vaardigheden in multitasking en effectief in het oplossen van problemen terwijl ik tegelijkertijd in staat ben om een onvergetelijke klantenservice te leveren.”

Medewerker in de bouwsector

Het werken in de bouw kan ongelooflijk uitdagend maar toch lonend zijn. Aangezien succes op dit gebied gebaseerd is op teamwork, resultaten en verantwoording, trekt de bouw vooral werknemers aan die graag hun doelen behalen en de wens hebben om hard en effectief te werken om die doelen ook te bereiken. Het hebben van een functie die zowel fysiek als mentaal veeleisend is, is niet voor iedereen weggelegd maar dat gezegd hebbende kan het je CV wel laten opvallen als je de juiste vaardigheden benadrukt.

Wil je deze vaardigheden goed op je CV laten uitkomen?

Zeg dan “Ik kan tijdens het werken in een resultaatgerichte, zelfgemotiveerde en doelgerichte omgeving een hoog niveau van professionaliteit behouden” of “Dit geeft mijn vermogen weer om georganiseerd, betrouwbaar en punctueel te zijn om projecten zo effectief mogelijk te kunnen uitvoeren.”

Naast dat het belangrijk is dat je weet hoe je je ervaring kunt overbrengen, is het natuurlijk ook van belang dat je potentiële werkgevers voorbeelden geeft van wanneer je die vaardigheden, die je beweert te hebben, in de praktijk hebt gebracht. De beste manier om dit te doen is om een lijst te maken van specifieke situaties waarmee je bent geconfronteerd en op te schrijven welke vaardigheden je voor elke functie hebt toegepast.

Elke werkervaring geeft je belangrijke vaardigheden, die nodig zijn om te slagen als je net aan de slag gaat en hopelijk zal dit artikel je helpen om jouw vaardigheden goed uit te lichten. Succes tijdens je zoektocht!