Bereid jezelf voor op het leven na je studie

Het is belangrijk om je als student alvast te verdiepen in hoe het werken in een organisatie eraan toe gaat. Zo kun je jezelf voorbereiden op wat je na je studie te wachten staat. Dit kan op verschillende manieren.

Tijdens je studie heb je een stageperiode, in die tijd doe je de eerste ervaringen op. Onder begeleiding van je opleiding en iemand van het stagebedrijf, zet je de eerste stappen op de werkvloer en werk je een stageopdracht uit. Het onderzoek dat je eventueel doet voor je stageopdracht, kan van groot belang zijn voor het stagebedrijf en jij leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Bijbaantjes en veel contact met verschillende mensen zorgen er ook voor dat je meer inzicht en ‘gevoel’ krijgt in het bedrijfsleven. Je kunt kiezen voor een bestaand bijbaantje of je trommelt een paar van je medestudenten op en begint een eigen bedrijfje. Een aantal studenten deden dit met Media Monkeys. Vier studenten die samen stage liepen bij een online marketing bureau ontdekten dat voor veel kleinere bedrijven de tarieven van een volwassen bureau toch echt te hoog zijn. Ze staken de koppen bij elkaar en bedachten dat ze hier wel eens een gat in de markt konden hebben ontdekt. Na een aantal brainstormsessies met flink wat bananen en pinda’s, besloten zij in het gat te springen en een eigen bedrijfje te starten.

marketing bijbaan

Het opstarten van een eigen bedrijfje is voor studenten een uitstekende manier om kennis te maken met het bedrijfsleven, als vervolg op de stage. Je kunt op deze manier een eigen invulling geven aan een marketing bijbaan in je eigen vakgebied. Je kunt zo én ervaring op doen, én wat bijverdienen. Maar ook voor bedrijven kan het inschakelen van een studenten start-up een goede oplossing voor een probleem zijn. Het is een manier om kennis in huis te halen en werkzaamheden te laten uitvoeren voor een lagere prijs. Dat levert voor beide partijen een win-win situatie op.

Ben je enthousiast geworden? Ga op zoek naar de mogelijkheden bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel, start je eigen bedrijfje of sluit je aan bij een marketing bureau.