Hoe bespaar je geld op je verhuizing?

Verhuizen, het hoort vaak bij de volgende stap van je leven. Of je nou naar een studentenhuis verhuist wanneer je begint met je studie of de rust van een eigen appartement opzoekt wanneer je begint met werken, studenten zijn vaak blut dus waarschijnlijk wil je deze verhuizing zo goedkoop mogelijk uitvoeren. Natuurlijk zou het voordelig zijn om de auto van je ouders te gebruiken en alles zelf even snel heen en weer te rijden, maar dit is niet makkelijk en kleine kans dat alles in één keer in de auto past. Kortom, hoe maak je verhuizen zo goedkoop mogelijk?

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom eerst zorgvuldig uit wat je mee wil nemen naar je nieuwe huis. Heb je dat bureau echt nodig of ga je alleen maar op de universiteit studeren? En die dinky toys, staan die niet beter op de zolder van je ouders? Ook is dit een goed moment om je kledingkast even onderhanden te nemen. Stop de shirts, broeken en schoenen die je niet meer draagt in een grote tas en breng ze naar een kringloopwinkel. Of gooi je kleding in een van de Sympany containers die inmiddels al door heel Nederland te vinden zijn. Zo krijgen jouw oude kleren een nieuwe bestemming en heb jij minder verhuisdozen nodig. Twee vliegen in één klap! Hoe minder verhuisdozen, hoe minder verhuizers er nodig zijn en hoe minder vaak de verhuiswagen heen en weer hoeft te reizen, dus hoe minder geld jouw verhuizing zal kosten.

Nadat je hebt uitgezocht wat er wel of niet meegaat, is het tijd om in te pakken. Zorg dat je dozen ingepakt en dicht getapet klaar staan, zodat de verhuizers ze alleen in de verhuiswagen hoeven te tillen. Ook is het handig om de verhuizing van grote meubelstukken, zoals je matras, kluis of wasmachine, alvast voor te bereiden. Dan hoeven de verhuizers dat ook niet meer te doen. Scheelt weer tijd en dus geld!

2. Bespaar op verhuisartikelen

Voor het inpakken van je kleren, meubels en andere bezittingen heb je veel verhuisspullen nodig. Ten eerste zijn verhuisdozen natuurlijk belangrijk. Check eerst even voor de zekerheid of je vader, vriendin of oom nog wat verhuisdozen op zolder heeft liggen. Als dit niet lukt, kan je een advertentie op marktplaats zetten of op zoek gaan naar de site met de goedkoopste deal.

Voor het dichtmaken van de verhuisdozen heb je tape nodig, maar dit heeft iemand vast nog wel thuis liggen. Ook noppenfolie is aan te raden om de breekbare spullen in te pakken. Maar dit is ook makkelijk te vervangen, door kranten bijvoorbeeld. Er is een grote kans dat er wel nog wat oude kranten ergens rondslingeren. Deze zijn ideaal om je servies, glazen en andere breekbare dingen mee in te pakken. Om er nog zekerder van te zijn dat dit de verhuiswagen overleeft, is het ook een goed idee om wat theedoeken tussen de kopjes en borden in de verhuisdoos te leggen. De theedoeken vangen nog beter de klappen op en moeten ook gewoon meeverhuisd worden, dus zo vang je weer twee vliegen in één klap!

3. Kies op tijd en dichtbij

Het is verstandig om op tijd het verhuisbedrijf te boeken. Hoe langer je hiermee wacht, hoe meer de prijs zal stijgen. Begin ook op tijd met spullen uitzoeken en verhuisdozen inpakken zodat je ongeveer weet hoeveel kubieke meter jouw inboedel zal zijn en je dit vervolgens goed kan aangeven bij het boeken van een verhuisbedrijf. Op basis van de hoeveelheid kubieke meter schat een verhuisbedrijf namelijk in hoeveel verhuizers en uren ze bij jouw verhuizing nodig zullen hebben en hoe groot de bus moet zijn. Als je te weinig kubieke meter had ingeschat, is er een grote kans dat je na de verhuizing nog moet bijbetalen voor de extra uren die gemaakt worden. Als je te veel inschat is dat zonde, want dan betaal je meer geld dan nodig was geweest.

Probeer vooral ook naar een verhuisbedrijf te zoeken dat dicht bij jou zit. Verhuisbedrijven rekenen namelijk kosten voor het voorrijden. Dit is een vast bedrag per kilometer, dus hoe minder kilometer ze moeten rijden naar jouw huis, hoe minder het zal kosten.

4. Boek een budgetverhuisbedrijf

Kies voor een budgetverhuisbedrijf! Deze verhuisbedrijven maken gebruik van goedkope oproepkrachten, studenten, deeltijdwerkers of zelfs ZZP’ers, waardoor de kosten veel lager liggen. Nog een voordeel van een budgetverhuisbedrijf: ze zijn erg flexibel. Last minute verhuizingen kunnen ze vaak nog voor je regelen, soms zelfs dezelfde dag nog! Handig als je huisbaas opeens een week van tevoren laat weten dat je het huis uit moet (gebeurt vaak genoeg) of je helemaal gek wordt van je ouders... Ook is er meer kans dat een budgetverhuisbedrijf een verhuizing voor je kan regelen in het weekend of ’s avonds. Dat komt goed van pas als je het doordeweeks en overdag te druk hebt met colleges en studeren.

TIP: Ben je nog op zoek naar een bijbaantje om wat geld te verdienen tussen het studeren door? Zoek dan contact op met het studentenverhuisbedrijf bij jou in de buurt om te kijken of ze nog verhuizers zoeken. Geld verdienen en tegelijkertijd ook nog wat cardio doen. Welke student wil dat nou niet!

Geschreven in samenwerking met Scanmovers