Een hbo scriptie, hoe doe je dat?

Je hebt de afgelopen jaren je tentamens en verslagen netjes afgerond en dan sta je voor de laatste sprong om af te kunnen studeren: de scriptie. Voorgaande onderzoeken deed je samen met medestudenten en daarnaast werd altijd (redelijk) duidelijk uitgelegd door docenten welke theorieën en modellen je toe moest passen in je verslagen. Tijdens je scriptie blijkt dit ineens heel anders te gaan. Het doel van je scriptie is namelijk dat je laat zien dat je zelfstandig de modellen en theorieën kunt toepassen die je de afgelopen jaren hebt geleerd om uiteindelijk een praktijkvraag op te lossen. Zelfstandig betekent dus “alleen” en dat kan een hele uitdaging zijn.

Waarom een scriptie?

Waarom schrijf je eigenlijk een scriptie om je Hbo-opleiding af te sluiten? Ten eerste leer je dus zelfstandig te werken. Je moet nu zelf plannen, deadlines stellen en discipline hebben om gericht aan je onderzoek te werken. Dit zijn vaardigheden die je straks ook nodig zult hebben als je gaat werken. Daarnaast leer je methodisch en systematisch een probleem te analyseren en je onderzoek uit te voeren. Wanneer je straks voor je werkgever bijvoorbeeld marktonderzoek doet wilt je werkgever ook dat je betrouwbare informatie verzamelt zodat op basis van deze informatie beslissingen gemaakt kunnen worden.

Start scriptie

De start van scriptie kun je ervaren als een enorme berg, waar en hoe te beginnen? Van je opdrachtgever ontvang je een praktijkprobleem en soms alleen een onderwerp. Hoe kom je van dit punt naar een duidelijk onderzoeksvraag? En hoe maak je dan vervolgens de stap naar het theoretisch kader en de methode van onderzoek? Je start met het schrijven van een plan van aanpak. In dit plan presenteer je het onderzoek dat je wilt gaan doen. Op basis hiervan kan je opleiding de haalbaarheid van je onderzoek inschatten en ontvang je een Go of een No Go.

Scriptie tips

Om die enorme berg te beklimmen geven we je tips hoe je je scriptieonderzoek kunt starten. Met deze tips wordt het proces van het schrijven van je scriptie overzichtelijker. Begin met het duidelijk in kaart te brengen wat het te onderzoeken probleem precies is. Dit wordt ook wel een probleemanalyse genoemd. Een probleemanalyse kun je uitvoeren door verschillende vragen te beantwoorden. Maak geen aannames bij het beantwoorden van deze vragen, gebruik betrouwbare bronnen en cijfers. Op basis van deze probleemanalyse kun je een probleemstelling en onderzoeksdoelstelling formuleren. Uiteindelijk formuleer je een duidelijke onderzoeksvraag. Dit is een complexe vraag die je niet zomaar kunt beantwoorden. Om tot de informatie te komen waarmee je de hoofdvraag kunt beantwoorden stel je deelvragen op. Deze deelvragen moeten dus allemaal bijdragen aan de beantwoording van je hoofdvraag. Dit is het startpunt. Houd er rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld literatuuronderzoek gaat doen je weer tot nieuwe inzichten komt. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld je onderzoeksvraag of deelvragen moet aanpassen. Deze eerste stappen zijn misschien wel de belangrijkste stappen om van je scriptie een succes te maken. Meer scriptie tips kun je vinden op onze scriptie kennisbank.