Je eerste logistieke baan als young professional

In een eerdere blog gingen we in op welke banen nou in het algemeen te vinden zijn in de logistieke sector en de logistieke banen voor de toekomst, maar hoe zit het nou voor starters? Als starter kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn namelijk zoveel verschillende kanten die je op kan binnen de logistiek. Al bestaat de kans dat niet alle banen iets voor jou lijken. In dit blog worden een tweetal logistieke startersbanen beschreven die misschien wel wat voor jou zijn. 

 

Baan in een logistieke omgeving

Ook als je geen logistieke opleiding hebt gehad kun je ervoor kiezen om in de logistiek te werken. Een goede voet tussen de deur is om dan een baan te vinden van jouw expertise binnen een logistiek bedrijf. Een goed voorbeeld van zo’n baan zou administratief medewerker kunnen zijn. Je bent dan vaak verantwoordelijk voor het bijhouden van agenda’s, coördineren van inkomende en uitgaande goederen, het opstellen van brieven en facturen en het bewaken van de orderprocessen. Veel contactpunten met de rest van het bedrijf dus. Doordat je veel van je collega’s meepikt zou je zelfs kunnen doorstromen naar een logistieke baan.

 

Specifiek logistieke baan

Als je wel een logistieke opleiding hebt afgerond kan het zijn dat je toch meer oren hebt naar logistieke baan in plaats van een administratieve baan binnen een logistiek bedrijf. Een goede eerste stap zou bijvoorbeeld logistiek planner kunnen zijn. Als logistiek planner ga je -de clue zit in de naam- planningen maken. Dit kan zijn voor bestellingen bezorgen, afhalen en zelfs personeelsroosters maken. Uiteindelijk zorg jij ervoor dat alles zo efficiënt mogelijk verloopt en zo je steentje bijdraagt aan het verkorten van lead times. Omdat jij dé planner bent, ben je ook constant in contact met meerdere schakels binnen het bedrijf.

 

Hoewel veel mensen pas na hun studie gaan kijken naar een baan in de richting waar ze studeren zou je er toch veel voordeel uit halen om er vroeg bij te zijn. Tijdens je studie zijn er veel logistieke bijbanen die je al kunt doen. Zo proef je alvast hoe het is om in de logistiek te werken. Door vroeg te beginnen kan een logistieke bijbaan je niet alleen helpen om te zien hoe het eraan toe gaat in de logistiek, maar ook helpen bij het bouwen aan je CV.

Jong Logistiek Nederland (JLN) is hét platform gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar. Via Greatest Student Site zullen zij tips & tricks met jullie delen betreft alles wat met logistiek te maken heeft!