Het is tijd voor je stage, een drukke maar zeer leerzame periode waarbij jij mag ruiken aan het echte werk. Je zult gaan werken met professionals, lange dagen gaan maken en bovenal zal je tijdens je stage het beste uit jezelf moeten halen. Maar hoe doe je dit? Wij geven je een aantal tips voor zowel de voorbereiding als de afronding van een succesvolle stage.
Voorbereiding is het halve werk
Zit jij in je laatste jaar en moet je in de verre toekomst stage lopen? Begin nu alvast met zoeken en oriënteren! Het kan namelijk een tijdje duren voordat je een toffe stage te pakken hebt. Speur langs leuke bedrijven waarmee jij echt iets hebt, bezoek eens een vacaturewebsite of vraag eens na op je school. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg ervoor dat je altijd ruim van tevoren een stageplek regelt. Op deze manier kom je niet in tijdnood en raak je zeker niet in de stress!
Knallen tijdens je stage
Je hebt een superleuke stage te pakken, helemaal top! Maar nu begint het avontuur. Een nieuwe werkplek, vreemde mensen die allemaal naar je staren, hoge verwachtingen… Eigenlijk valt het reuze mee, maar het is toch handig om aan de volgende dingen te denken.
Zit niet stil
Een actieve werkhouding staat garant voor een goede toekomst in jouw nog prille carrière. Zorg dus dat je altijd wat nuttigs te doen hebt. Als er aan je wordt gevraagd of je een opdracht wil doen, ook al ligt het misschien niet helemaal in jouw straatje, gewoon aannemen en doen! Het betekent dat je openstaat om nieuwe dingen te proberen en dat je durft om een sprong in het diepe te nemen. Een slappe houding daarentegen zorgt juist voor frustratie en gefronste wenkbrauwen bij je collega’s op de werkvloer. Vermijd ook de volgende zin: “ik heb hier helaas geen tijd voor”. Jij hebt als stagiair altijd genoeg tijd! Dus ga ervoor.
Toon initiatief
Jij steekt je hand altijd als eerste op als je teamleider of manager vraagt of iemand bereid is om een opdracht op te pakken. Heb je even weinig te doen? Vraag je leidinggevende gewoon om een volgende opdracht. Het laat zien dat je graag initiatief wilt nemen en dat is bijzonder wenselijk in het bedrijfsleven! Jij bent geen nee-zegger, maar een ambitieuze ja-knikker.
Wees leergierig
Je loopt stage om uiteraard wat te leren, maar er is meer. Als jij aangeeft dat je graag meer wilt leren over bijvoorbeeld het bedrijf zelf, het plan van aanpak of de soorten software of tools die gebruikt worden, dan wordt dit ontzettend gewaardeerd. Een geïnteresseerde stagiair is namelijk ook iemand die wellicht later bij die plek zou kunnen werken. Als je ongeïnteresseerd bent, zal dit erg gauw opgepikt worden door de rest. Je zegt dan eigenlijk dat je nergens zin in hebt. Zonde van je stage.
Kortom: doe alsof je er al werkt
Een stagiair neemt zijn of haar stage altijd serieus en ziet de stage dan ook eigenlijk als een vaste baan. Je bent nieuw en onervaren, dat vergeten je collega’s op de werkvloer echt niet. Maar hoe actiever, initiatiefrijker en leergieriger je wordt, hoe meer je gewaardeerd zult worden. En dat is je eerste stap voor een uitmuntende carrière!