Awesome nieuwe opleidingen

De arbeidsmarkt verandert continu. Vroeger kon je bijvoorbeeld aan het werk als wekker of strontschepper. Tegenwoordig helpt de technologie je om op tijd wakker te worden en om jouw rotzooi op te ruimen. Door de jaren heen kwamen er steeds nieuwe, hippe banen bij die vervolgens weer overbodig werden. Daar moet je dus wel een beetje over nadenken voordat je je studie uitkiest.

Gelukkig gaan hogescholen en universiteiten met de tijd mee en ontwikkelen studies op basis van onderwerpen die belangrijk zijn of belangrijk worden in de arbeidsmarkt. Momenteel krijgen bijvoorbeeld de onderwerpen als technologie, privacy, duurzame energie, veiligheid, klimaatverandering en migratie steeds meer aandacht. Universiteiten hebben daar handig op ingespeeld en lanceren het volgende studiejaar nieuwe opleidingen gerelateerd aan deze onderwerpen. Een aantal voorbeelden:

Cognitive Science & Artificial Intelligence

Aan de Tilburg University kun je alles gaan leren over communicatie, cognitie en technologische innovatie. Dus ben je geïnteresseerd in robots en zou je graag willen weten hoe de Google Driverless Car werkt? En wil je computers zo slim gaan maken dat ze hele moeilijke taken met een enorme precisie kunnen voltooien? Dan is deze studie misschien iets voor jou!

man/in/matrix

Security Studies

Tijdens deze studie bestudeer je de moderne veiligheidsuitdagingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan cyberaanvallen, georganiseerde misdaad, natuurrampen en terrorisme. Wil jij hier alles over weten en vooral hoe je dit kan voorkomen? Dan kun je er in de Stad van Vrede, Recht en Veiligheid alles over gaan leren aan de Universiteit van Leiden.

Global Sustainability Science

Hét onderwerp van nu: klimaatverandering. We weten natuurlijk allemaal dat wij zelf de oorzaak zijn, maar wat kunnen we doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Bij deze opleiding aan de Universiteit van Utrecht leer je alles over duurzaamheid. Hoe werken de ecosystemen en hoe maken we bedrijven en de gemeenschap duurzamer? Super interessant!

Zoals je kunt zien blijven ook de universiteiten bij de tijd met deze opleidingen. Je hoeft niet meer te kiezen voor een studie Wiskunde of Rechten, maar je kunt tijdens je studie leren over robots, duurzame innovaties of zelfs terrorisme bestrijden. Hoe stoer!