Uit huis!

Joehoe! Nu je gaat studeren kun je op kamers gaan. Ondanks dat de was niet meer voor je gedaan wordt en je niet meer elke avond kunt aanschuiven bij jouw ouders aan de eettafel, biedt het wonen op kamers ook vele voordelen. Geen gezeur wanneer je weer te laat thuis bent gekomen, lekker op de fiets naar school in plaats van urenlang in het openbaar vervoer vertoeven, eten wat jij wilt en héél veel leuke feestjes! Ideaal dus. Maar er zijn wel een aantal kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je uit huis gaat.

Uitzoeken van een kamer

Wanneer je een kamer uit gaat kiezen zijn er natuurlijk een aantal kostenposten die je in je achterhoofd moet houden. Naast de huur zijn er namelijk ook andere kosten die je moet betalen wanneer je uit huis gaat. Denk bijvoorbeeld aan servicekosten, verzekeringen (zorg-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering), gemeentelijke belastingen en ga goed na of de huur inclusief de kosten voor gas, elektriciteit, water, kabel en internet is.

Verhuizen

Bij het verhuizen komen helaas ook nog een aantal andere kosten kijken die eenmalig zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal de verhuurder vragen om contractkosten en borg, die je (bij goed gedrag) weer terugkrijgt wanneer je uit de kamer verhuist. Let op: het in rekening brengen van sleutelkosten is wettelijk niet toegestaan en hoef je dus niet te betalen. Ook kan de vorige huurder je vragen om zijn of haar spullen over te nemen en overnamekosten in rekening brengen. Wettelijk gezien ben je niet verplicht deze spullen over te nemen, maar het kan aardig wat geld besparen. Andere kostenposten bij het verhuizen zijn verhuisdozen en klusmateriaal.

Daarnaast moet je goed nagaan welke spullen je al hebt of nog moet kopen. Wanneer je uit huis gaat, dan zal je waarschijnlijk nieuwe meubels moeten aanschaffen. Je kunt natuurlijk jouw bed meenemen naar jouw nieuwe kamer, maar waarschijnlijk wil je die wel upgraden naar een tweepersoonsbed. Sommige meubels zal je al wel hebben, zoals een bureau of een kledingkast, maar er zijn een aantal meubels die handig zijn om te hebben wanneer je op jezelf gaat wonen. Denk bijvoorbeeld aan een (slaap-)bank, een tv-meubel, of een eettafel met stoelen. Ook heb je dekbedovertreksets, handdoeken, theedoeken, pannen, borden, glazen, bestek, kookgerei, een wasmand, etc. nodig. Dit kan allemaal erg veel geld kosten. Je kunt dan ook het beste even langs de kringloop gaan of online zoeken naar tweedehands artikelen.

Andere kosten

Naast de kosten die te maken hebben met jouw kamer of verhuizen moet je ook rekening houden met de kosten voor boodschappen, studeren, studieboeken, de tandarts, de kapper, lenzen/bril, kleding, hobby’s, sport, uitgaan, telefoonabonnement, Netflix, tijdschriften, kado’s, vakantie, etc. Het is heel handig om van tevoren even een lijstje op te stellen met alle kosten die je hebt in een maand of een jaar tijd. Zo weet je precies hoeveel extra biertjes je je kunt veroorloven.

Oh ja, vergeet niet de verhuizing door te geven bij de gemeente. En natuurlijk een schittermagische housewarming te geven!