Goedkoop op vakantie

De vakantieperiode komt er weer aan! Tijd voor zon, zee, strand en feestjes! Maar hoe ga je nou als een platzak student tóch goedkoop op vakantie? Hieronder een aantal tips.

Wat voor reiziger ben jij?

De eerste vraag die je zal moeten beantwoorden is hoe je wilt gaan reizen. Kamperen is natuurlijk een goedkope optie. Naast de standaard campings in de Benelux of in Frankrijk kun je ook wildkamperen in bijvoorbeeld Schotland of Zweden. Ben je toch gehecht aan het slapen tussen vier muren, dan is backpacken top. Met al je bagage in een backpack reis je dan van de ene slaapplaats naar de andere. Een echte strandvakantie waarbij je verblijft in een hotel is helaas wat minder goedkoop. Als je dat toch wilt doen, dan moet je de aanbiedingen goed in de gaten houden.

Boeken van een reis

Ten eerste is het belangrijk om online in een incognito venster te zoeken naar vluchten of accommodaties. Anders onthoudt de website wat je precies gezocht hebt en zal de website elke keer de prijs van die reis verhogen.
Weet jij al ruim van tevoren wanneer je op vakantie wilt gaan met het vliegtuig? Stel een prijsalarm in op bijvoorbeeld Skyscanner, zodat je een bericht ontvangt wanneer het de meest gunstige dag is om de reis te boeken. Over het algemeen is het boeken van een vlucht het goedkoopst op dinsdagmiddag. Het helpt ook om flexibel te zijn wat betreft de datum van de vlucht of vliegvelden in de omgeving. Het kan honderden euro’s schelen om naar een ander vliegveld te vliegen en een bus of trein te pakken richting de daadwerkelijke bestemming. Helemaal flexibel zijn is de meest goedkope optie. Zo kun je een lastminute scoren op het vliegveld of een goedkoop land uitkiezen, zoals bijvoorbeeld Bulgarije, India of Guatemala.
Andere goedkope manieren om op de plaats van bestemming te komen is natuurlijk om te fietsen, hitchhiken, een auto te delen of het openbaar vervoer te nemen. Wanneer je 27 jaar oud of jonger bent krijg je een flinke korting op de Interrail Pass. Daarmee kun je (relatief) goedkoop door Europa reizen met de trein.

Uitkiezen van de accommodatie

Met je accommodatie kun je ook veel geld besparen. Ga niet naar die belachelijk dure hotels, maar ga bijvoorbeeld naar een hostel. Ja, je slaapt dan inderdaad met meerdere mensen op 1 kamer, maar het is zeker de moeite waard! In hostels word je al snel door andere reizigers uitgenodigd om mee te gaan naar feestjes, restaurants of bezienswaardigheden. Super gezellig! Ook hebben veel hostels een gemeenschappelijke keuken, waardoor je veel geld kunt besparen op de dagelijkse maaltijden. Kijk op verschillende websites om de reviews te lezen en de laagste prijs te betalen. De locatie van een hostel kan ook een enorm verschil maken. Overnachten in een hostel middenin het centrum van een grote stad of aan het strand kan een stuk duurder zijn dan eenzelfde hostel in een buitenwijk. Zoek naar hostels vlakbij metrostations of die fietsen uitlenen of verhuren.
Naast een goedkoop verblijf kun je zelfs een gratis verblijf proberen te scoren! Misschien heb je wel familie of vrienden in het buitenland wonen. Of ga je nieuwe vrienden maken door te couchsurfen. Heb je liever wat rust, dan kun je een plekje voor jezelf proberen te scoren met een woningruil of via house sitting. Met house sitting pas je een tijd lang op iemands huis. Zo kun je in enorme villa’s verblijven met heerlijke zwembaden en het enige wat je hoeft te doen is de huisdieren en plantjes verzorgen. Super chill!

Op reis

Dé tip om tijdens je reis geld te besparen is: Act like a local. Natuurlijk wil je La Sagrada Família bezoeken, maar je kunt het beste de restaurants met uitzicht erop vermijden. Eet bij restaurants waar de locals eten of kook zelf je maaltijden. Ook kun je beter gebruik maken van het lokale vervoer, in plaats van de toeristenbussen. En ga je meerdere plaatsen bezoeken tijdens je reis? Probeer de lange afstanden dan ’s nachts te overbruggen. Zo bespaar je weer op een overnachting.

Werken op jouw vakantiebestemming

Een hele goede manier om geld te besparen of om zelfs te verdienen is natuurlijk om te werken op reis. Je kunt natuurlijk een echt vakantiebaantje nemen in bijvoorbeeld de horeca, maar er zijn ook andere manieren. Zo kun je jouw verblijf en voedsel verdienen door elke dag een paar uurtjes werk te verrichten via WWOOF of Workaway.

Ook al heb je geen geld, dan nog kun je reizen. Dus waar wacht je op? Adventure awaits!