De 5 grootste misverstanden over SOA’s

Veel studenten zijn niet volledig op de hoogte over SOA’s en de risico’s. Er zijn veel misverstanden over SOA’s nog steeds in de omloop. Lees hier de 5 grootste meest gehoorde misverstanden over SOA’s.

WC-bril

Er zijn studenten die denken dat je een SOA kunt krijgen van een (vieze) WC-bril. SOA’s worden overgebracht via lichaamssappen. Een SOA kan zich dus bevinden in sperma, bloed, vaginaal vocht, maar ook op en rond slijmvliezen. Slijmvliezen zijn onder andere te vinden bij de mond, anus, piemel en vagina. Deze lichaamsvochten zouden in theorie op een wc-bril aanwezig kunnen zijn. De organismen die een SOA veroorzaken kunnen echter maar heel kort buiten ons lichaam overleven. Het is dus niet mogelijk om van een (vieze) WC-bril een SOA op te lopen.

twee rode figuurtjes die ongemakkelijk hun hand voor hun kruis houden

 

Een SOA alleen genitaal

Een SOA bevindt zich vaak op een genitale locatie (vaginaal of in de penis), maar een anale of orale SOA kan net zo goed worden opgelopen! Dit terwijl het risico op een SOA bij anale seks zelfs groter is dan bij vaginale seks. Maar weinig weten dat een SOA ook oraal of anaal opgelopen kan worden. Heb je dus anale of orale contacten en/of klachten hebben, test dan ook anaal en oraal!

Merk niets, dus ik heb niets

Geen last hebben van een SOA wil niet per se zeggen dat je ook echt geen SOA hebt. Ze kunnen namelijk ook geen klachten of symptomen vertonen. De SOA Chlamydia zorgt bijvoorbeeld vaak voor helemaal geen symptomen bij het gros van de besmette mensen. Er zijn klachten die op een SOA kunnen duiden, maar zonder test heb je geen zekerheid hiervan. Rondwandelen met een SOA zonder er iets van te merken kan voor blijvende schade zorgen in je lichaam. Laat je dus testen, en blijf niet met de onzekerheid rondlopen!

Geen blijvende consequenties

Velen denken dat je van veel voorkomende SOA’s zoals Chlamydia of Gonorroe geen blijvende schade kan overhouden. Een simpel antibiotica kuurtje en je bent er vanaf. Toch? Jammer genoeg is dit niet zo. HIV en Herpes heb je levenslang en zijn dan dus ook niet te genezen. Maar SOA’s als Chlamydia zijn misschien wel net zo tricky. Als je met Chlamydia besmet bent hoef je dit nog lang niet altijd te merken, maar vrouwen raken er wel permanent onvruchtbaar van! Een onveilige wip in je studententijd kan blijvende consequenties hebben voor de rest van je leven. Het is dus extreem belangrijk dat je (ook na een SOA) veilig seks hebt, om schade in de toekomst te voorkomen.

Alleen GGD of huisarts

Veel studenten denken dat testen alleen kan bij de huisarts en de GGD. Dit is niet zo! Je kunt je ook zelf testen vanuit huis en net zo betrouwbaar als de GGD of huisarts. Je kan bijvoorbeeld online een soa test bestellen. Dit is volkomen anoniem. Je test door zelf lichaamsmateriaal af te nemen en dit op te sturen per post. Dit materiaal wordt in een laboratorium onderzocht en binnen 48 uur kun je online je resultaten opvragen. Kijk dus van te voren eerst online om te onderzoeken welke manier van testen het beste bij jou past!

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Doe het veilig! Zo voorkom je een SOA en de gevolgen.