Hoe haal je als student het beste uit LinkedIn?

Voor veel opleidingen, waaronder die van mij (commerciële economie), is het aanmaken van een LinkedIn-profiel al vaste prik geworden. Mijn eerste gedachte was: wat heb ik als student nou aan LinkedIn? Ik heb, behalve mijn bijbaantje, toch niets om mijn LinkedIn-profiel mee te vullen?? Toch kun je er al je voordeel mee doen. Met deze tips haal jij het beste uit LinkedIn!

De basics
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar een duidelijk, bijgewerkt en volledig profiel wekt meer interesse dan een profiel waarop van alles ontbreekt en vol staat met oude of niet-relevante info. Naast de basis dingen zoals een goede foto en overzicht van je werkervaring en opleidingen zijn er nog meer opties waar jij je voordeel uit kunt halen.

Val op met je headline
De headline is, naast je naam en profielfoto, wat te zien is in zoekresultaten. Dit is dus dé manier om je boodschap uit te dragen en jezelf te branden.

Vertel iets over jezelf
Heb je nog niet zoveel werkervaring? Schrijf dan een kort tekstje over jezelf. Ja, het is even lastig om iets over jezelf te schrijven, maar zo krijgen mensen die jouw profiel tegenkomen meteen al een idee van wie je bent en wat ze voor je kunnen betekenen. Of andersom natuurlijk. Vertel wat over jezelf, wat doe je nu? Waarom? En waar wil je naartoe in de toekomst? Houd het tekstje kort en concreet, en zet er vooral niet een hele motivatiebrief in.

LinkedInstudenten

Stageplaats of bijbaan vinden
LinkedIn is superhandig om een stageplaats of bijbaan te vinden. Door maar een paar dingetjes in te vullen vergroot je je kansen al. Om te beginnen zijn er verschillende opties bij ‘Carrière-interesses’. Aangeven dat je beschikbaar bent, is de eerste stap. Met één druk op de knop kunnen recruiters zien dat je op zoek bent naar een baan. Ook kun je aangeven welke functie, locatie en welk type werk je zoekt. Nog een tip: geef in je headline aan dat je op zoek bent. Bijvoorbeeld: ‘Op zoek naar afstudeeropdracht online marketing’ of ‘Bijbaan in sales gezocht’.  Volg ook de bedrijven die je interessant vindt!

Voeg je docenten toe
Docenten hebben vaak veel contacten in de branche waarin je later wil gaan werken. Maak hier gebruik van en voeg ze toe! Hebben docenten goede ervaringen met jou? Dan kun je ze ook vragen om een aanbeveling op jouw pagina te geven. Ook aanbevelingen van stagebegeleiders zijn erg waardevol!

Link door naar je profiel
Je kunt een link naar je LinkedIn-profiel opnemen in je cv. Zo zien bedrijven dat jij serieus met je toekomst bezig bent door een netwerk op te bouwen en jezelf te ‘branden’. Heb je een eigen website, blog of schrijf je voor andere websites? Met een batch kun je je LinkedIn-profiel koppelen aan alles wat je geschreven of gemaakt hebt. Een batch is een kadertje met wat info en een link naar je profiel. Je maakt een batch makkelijk aan via ‘Openbare profiel en URL bewerken’.

Mooie URL
Bij het aanmaken van je profiel krijg je een lange URL met veel getallen. Dit is niet handig om te onthouden en ziet er niet mooi uit als je een link van je profiel op je cv zet. Een kortere URL kun je heel makkelijk zelf maken door de huidige URL te wijzigen bij ‘Instellingen voor het openbare profiel’.

Schrijf!
Je kunt LinkedIn als blog gebruiken. Het is een mooie kans om te laten zien wie je bent en waar je mee bezig bent. Vertel over je ervaringen, ideeën en je kennis en maak zo je profiel persoonlijker. Ook vergroot je je invloed! Heb je blogs geschreven voor een andere pagina/bedrijf? Deze kun je vermelden bij ‘Prestaties’ en toevoegen onder ‘Publicaties’.

Dus heb jij nog geen LinkedIn-profiel of kan jouw profiel wel een update gebruiken? Begin vandaag nog en vergroot je kansen op een baan!