Voorbereiden op een assessment

Een assessment is tegenwoordig steeds vaker onderdeel van het sollicitatieproces. Soms in de vorm van een online capaciteitentest, voordat je uitgenodigd wordt voor het eerste gesprek. Het kan echter ook in de vorm van een Assessment Center, bestaande uit een volledige dag met oefeningen en een gesprek met een psycholoog. Werkgevers gebruiken deze methodes om je intelligentie, vaardigheden, capaciteiten en gedrags- en persoonlijkheidseigenschappen op een objectieve manier te toetsen. Met deze informatie kunnen ze voorspellen hoe je zal presteren in de betreffende functie waar je op solliciteert, en of je binnen het team en de bedrijfscultuur past.

assesment-center-overzicht

Assessment Center

Een Assessment Center is een methode waarbij een werkgever gedurende één of meerdere dagen met allerlei opdrachten en oefeningen jouw persoonlijkheid en capaciteiten probeert bloot te leggen. Hiermee kan een werkgever voorspellingen doen over de geschiktheid voor een functie. Daarnaast wordt er ook gekeken of je in de toekomst door zou kunnen groeien binnen de organisatie. Tijdens het Assessment Center doe je individueel of in groepsverband oefeningen en simulaties, waar professionele assessoren jouw gedrag observeren. De oefeningen zijn meestal afgestemd op de functie die je gaat vervullen. Onderdelen van het assessment zijn meestal:

  • Interviews
  • Capaciteitentesten
  • Persoonlijkheidstesten
  • Rollenspellen
  • Presentaties
  • Case Studies

Het kan erg lonen om je goed voor te bereiden op deze oefeningen door je goed in te lezen en oefenopdrachten te maken. Er is veel informatie te vinden over wat je allemaal kunt verwachten tijdens een Assessment Center en hoe je sommige situaties het best kunt aanpakken. Je kunt online, uitgebreide trainingen vinden met oefeningen en achtergrondinformatie over alle onderdelen van een Assessment Center. Wanneer je weet wat je kunt verwachten, en hoe je bepaalde oefeningen moet aanpakken, zal je zelfverzekerder en capabeler overkomen. Op deze manier val je positief op tijdens het Assessment Center en zullen je baankansen aanzienlijk vergroten.

Capaciteitentesten

Capaciteitentesten, ook wel intelligentietesten of psychometrische testen genoemd, komen steeds vaker voor tijdens een sollicitatie. Met deze testen probeert een werkgever te kijken of jouw intelligentieniveau overeenkomt met het niveau wat vereist is voor de functie. Op deze manier kan een werkgever op een objectieve manier verder kijken dan wat er op je cv staat. De inhoud van de testen lijkt vaak niet op de werkzaamheden die bij de functie passen. De testen zijn zo ontworpen dat je voorkennis of ervaring geen invloed hebben op je prestatie, ze meten puur je cognitieve capaciteiten. Er bestaan veel verschillende testen met allemaal hun eigen doel. Zo zijn er testen die je numerieke, verbale of logische redeneervermogen meten.

Om er zeker van te zijn dat je een goede prestatie neerzet tijdens jouw assessment is een goede voorbereiding van groot belang. Voordat je gaat oefenen is het goed om te weten welke testen je kunt verwachten tijdens je assessment. Als je weet dat je een assessment krijgt kun je altijd informeren naar de inhoud van de testen, of misschien ken je iemand die al bij het bedrijf werkt. Op internet is ook vaak veel te vinden over welke bedrijven welke testen inzetten. Op deze site staat een overzicht van bedrijven met welke testen ze gebruiken van welke uitgevers.

Wanneer je weet welke testen je kunt verwachten, kun je beginnen met het oefenen. Capaciteitentesten zijn meestal strikt tijdsgebonden, en de sleutel tot succes is om zoveel mogelijk vragen correct te beantwoorden. Daarom is, om succesvol te zijn, intensief en veel oefenen vereist. Door te oefenen bouw je snelheid op in het maken van de testen, zodat je binnen de tijdslimiet blijft tijdens je assessment. Daarnaast bouw je zelfvertrouwen op, omdat je efficiënter door de vragen gaat. Ook leer je hoe je de vragen die je moet maken het best kunt prioriteren. Je raakt bekend met de verschillende soorten vragen, en daardoor weet je welke vragen veel tijd kosten, zodat je efficiënter kunt werken en de tijd goed in kunt delen.

Op internet is veel informatie te vinden over het maken van capaciteitentesten en assessments, en kun je gratis oefenen met echte testen zoals je ze ook kunt verwachten tijdens je assessment. Kijk hier welke testen er allemaal in omloop zijn en begin gelijk met oefenen!