Onder jonge mensen en studenten is het steeds populairder om een moestuin te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? Met de tips in dit artikel kom je een heel eind!
Klein beginnen
Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat je het beste klein kunt beginnen. Veel mensen denken dat er een noodzaak is om direct een flinke lap grond te gaan cultiveren. Dit is echter sterk af te raden. In het begin zal het weliswaar zo zijn dat de oogst te klein is om volledig van te kunnen leven, maar klein beginnen is wel een hele goede leerschool. Het is zelfs mogelijk om succes te boeken in de eigen achtertuin. Het is dan wel zodat de achtertuin moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld de ligging.
Wat is er nodig?
Wat is er nu echt nodig om een goede moestuin te beginnen? In de eerste plaats gaat het dan over de grondstoffen. Er is goede, vruchtbare grond nodig om de gewassen op te kunnen verbouwen. Bovendien moet de grond zoveel mogelijk vlak zijn. Bij voorkeur loopt de moestuin wel een klein beetje af zodat het regenwater kan weglopen. Dit is belangrijk omdat de producten die je gaat verbouwen niet gebaat zijn bij een overvloed aan water. Dit moet je dus een handje helpen door een natuurlijke afvoer te verzorgen in je tuin.
Met licht omgaan
Naast voeding uit de grond en water door neerslag is natuurlijk ook licht van groot belang om groei te bespoedigen. Omdat je het zo duurzaam mogelijk wilt doen moet dit natuurlijk zonlicht zijn. Zorg dus dat de moestuin niet te veel beschut ligt buiten de straling van de zon. Daarnaast is het verstandig om op de juiste manier met het licht te spelen. Aangezien de zon van oost naar west trekt is het verstandig om de tuin van noord naar zuid aan te leggen. Zo kan er de hele dag zon op de gewassen blijven staan en profiteer je dus optimaal.
Andere elementen
Natuurlijk zijn niet alle elementen even positief voor de groei van de gewassen in je moestuin. Zo moet je bijvoorbeeld heel voorzichtig zijn met de wind. Het is aan te raden om te zorgen dat er enige bescherming om de gewassen wordt aangelegd. Probeer deze bescherming wel zo natuurlijk mogelijk te houden. Wanneer je bijvoorbeeld een schutting of een muurtje zou plaatsen, dan gaat dit ten koste van het zonlicht en dat is nu juist weer niet de bedoeling. Het is dus belangrijk voldoende aandacht aan de beschutting te besteden. Dit is één van de meest lastige zaken om goed te verzorgen.
Een plan maken
Wanneer je daadwerkelijk de tuin gaat aanleggen, dan kan je dit het best aan de hand van een plan doen. Je gaat dan eerst een indeling maken van de producten die je wilt verbouwen en geeft al deze producten een eigen plek. Het is verstandig om eerst even in te lezen welke zaken elkaar bevorderen en welke elkaar tegenwerken. Zo kan je dus de ideale indeling vinden met betrekking tot de producten die je wilt en kunt verbouwen. Let er bovendien op dat je de ruimte geeft om te groeien. Leg alles dus niet te dicht tegen elkaar aan.
Opletten met zaaien
Het zaaien kan je het beste in zogenaamde rijen doen. Zoals gezegd is het verstandig om dit van noord naar zuid te doen en tussen de rijen een ruime 30 centimeter ruimte te laten zodat de gewassen de ruimte hebben om te groeien. Een alternatief is het zogenaamde breedwerpig zaaien. Dit kan een goede optie zijn wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan met het onderhouden van een moestuin en hier ook enige successen mee hebt geboekt. Tot die tijd is het zaaien in rijen echter aan te raden. Dit voorkomt onnodige moeilijkheden.
Groeien in het vak
Zoals de gewassen langzaam moeten volgroeien, zo kan jij langzaam maar zeker volgroeien als moestuin kweker. Je zult merken dat je steeds meer ervaring krijgt met iedere oogst die je uit je moestuin haalt. Je kunt dan ook langzaam maar zeker overwegen om meer ruimte erbij te nemen en meer te gaan verbouwen. Ook kan je steeds moeilijkere producten gaan proberen te kweken. Naast het gezonde eten dat je hiermee op je bord kunt krijgen heb je er dan ook nog eens een leuke ontspannende hobby bij waar je veel tijd in kunt steken. Dit is natuurlijk ook veel waard.