Vermijd deze fouten in je sollicitatiebrief

Hoewel je natuurlijk een foutloze sollicitatiebrief wilt aanleveren bij een werkgever, kan het gebeuren dat je iets over het hoofd ziet. Maar er zijn dingen die je letterlijk je baan kunnen kosten en die je dus maar beter kunt vermijden. Want deze fouten in je sollicitatiebrief kun je beter niet maken:

 

Een rommelige sollicitatiebrief vol spellingfouten

Een nette sollicitatiebrief is onmisbaar tijdens je sollicitatie. Deze brief is je visitekaartje, een eerste indruk die je samen met je cv op de bus doet (of e-mailt, natuurlijk). Als je sollicitatiebrief een rommelige of ronduit slechte indruk achterlaat bij de recruiter, dan zit die mooie baan er niet voor je in. Afkortingen zijn een van die veroorzakers van een rommelige structuur. Ze lezen niet prettig en horen niet in een nette sollicitatiebrief thuis. Dat je brief geen spelling- en grammaticafouten mag bevatten, op misschien een klein typefoutje na, hoeven we je waarschijnlijk ook niet te vertellen.

 

Om je sollicitatiebrief wel goed over te laten komen, is het belangrijk dat je je taalgebruik aanpast aan de vacature waarop je solliciteert. Hieraan is de tone of voice die het bedrijf of de afdeling waarop de functie beschikbaar is hanteert vaak al af te lezen. Schrijf een formele brief, maar zorg ervoor dat hij de lezer aanspreekt. Probeer het midden te vinden tussen amicaal en afstandelijk en gebruik alleen vaktaal wanneer je weet waar je het over hebt. Maak geen grappen in je brief, maar laat merken dat je serieus over de baan denkt.

 

Te lang uitweiden en niet vanuit jezelf schrijven

Schrijf je brief niet in de derde persoon maar vanuit de eerste persoon enkelvoud. Je schrijft zelf de brief en zoals je een ander over jezelf zou vertellen, vertel je ook je werkgever meer over jezelf. Schrijf dus niet: ‘Linda heeft jarenlange ervaring in de zorgsector’, maar ‘Ik heb jarenlange ervaring in de zorgsector’. Misschien is het makkelijk om positieve dingen over jezelf te vermelden wanneer je het in de derde persoon op kunt schrijven, maar het is absoluut niet gebruikelijk en laat een slechte indruk achter.

Maak de brief niet te lang: sommige sollicitanten weten niet hoe belangrijk het is om kort en krachtig samen te vatten wat je beweegt om te solliciteren voor de functie. Wanneer je brief drie of meer A4-tjes beslaat, bestaat er een grote kans dat de recruiter liever een brief leest waarbij hij wat sneller een indruk opdoet van de sollicitant. Laat in een oogopslag zien dat jij geschikt bent voor de functie. Beschrijf details zo concreet mogelijk en vermijd het om daarover uit te weiden. Een te korte brief is daarentegen ook niet goed: je dient je goed te profileren en je enthousiasme om deze functie te bemachtigen moet duidelijk zijn voor de werkgever.

 

Een algemene of ontbrekende sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief die niet aansluit op de vacature waarop je solliciteert, kun je achterwege laten. Verstuur je een standaardbrief naar alle banen waarvoor je solliciteert en staat hierin dat je graag als IT-manager aan de slag zou gaan, dan zul je nooit gekozen worden voor de functie van afdelingsleider van een computerwinkel. Zorg ervoor dat je voor iedere functie waarnaar je solliciteert, een nieuwe brief opstelt die je ervaringen en kennis die geschikt zijn voor die functie naar voren laat komen en waarin je overtuigend brengt dat je juist deze baan wilt.

Helemaal geen sollicitatiebrief meesturen, maar alleen solliciteren aan de hand van het versturen van je cv, al dan niet als bijlage van een korte e-mail, is ook absoluut geen pre. Weet je niet goed hoe je een sollicitatiebrief schrijft en wat je er zoal in kunt zetten, dan hebben we een voorbeeld sollicitatiebrief voor je online gezet waarmee je gemakkelijker je eigen brief schrijft. Natuurlijk neem je dit voorbeeld niet klakkeloos over, maar schrijf je in je eigen woorden jouw eigen brief aan de hand van dit voorbeeld. Succes met het schrijven van je foutloze sollicitatiebrief!