Waar kun je je als student het beste laten testen op een soa?

Als student heb je vaak een actief seksleven. Alhoewel in Nederland de meeste studenten veilig vrijen is er natuurlijk nog steeds de kans op een seksueel overdraagbare aandoening, beter bekend als een soa. Maar waar kun je als student je het beste laten testen op een soa?

Soa test bij de GGD
Waarschijnlijk denk je als eerste aan de GGD. Niet zo gek, want de meeste studenten laten inderdaad bij de GGD testen of ze een soa hebben. Het voordeel van de GGD is dat deze in vrijwel in heel Nederland beschikt over locaties. Nadeel van de GGD is echter dat je vrijwel altijd te maken hebt met een lange wachttijd.

Ook is een soa test bij de GGD alleen gratis als je in een risicogroep valt.

Soa test bij de huisarts
Je kunt ook bij je eigen huisarts laten test of je een soa hebt. Dit heeft als voordeel dat je vaak snel terecht kunt en bij iemand laat testen die je goed kent. Echter kan dit voor veel studenten juist ook een nadeel zijn, omdat je je bij de huisarts niet anoniem kunt laten testen. In de praktijk blijkt het dat veel studenten dit een belangrijk punt vinden, en zich liever niet laten testen bij een arts waar zij of hun ouders ook een persoonlijke band mee hebben.

Voor een soa test bij je huisarts betaal je veelal verschillende bedragen per arts, maar deze kunnen oplopen tot wel 300 euro.

Soa test in een privékliniek
In Nederland zijn er vele privéklinieken waar je je kunt laten testen op veelvoorkomende, als minder bekende soa’s. Deze klinieken groeien de laatste jaren sterk in populariteit aangezien er veel vraag is naar snelle, goedkope en anonieme soa testen.

Veel studenten kiezen dan ook voor een test in een privékliniek, omdat je vaak direct terecht kunt en binnen een paar werkdagen al je uitslag te horen krijgt. Wil je bijvoorbeeld een soa test in Rotterdam laten uitvoeren, dan kun je bij een kliniek als StadsKliniek zelfs in het weekend terecht. Ook liggen de prijzen in grote steden bij privéklinieken vaak veel lager dan bij de huisarts.

We zien dus een enorme vraag in grotere studentensteden. Bij een privékliniek betaal je vaak een prijs rond de 100 euro voor een soa test.

Thuistest, doen of niet?
De laatste jaren zijn ook de thuistesten die je online kunt kopen in populariteit toegenomen. In Den Haag kon je recentelijk zelfs een soa test uit de muur trekken. Je hoeft dan helemaal niet meer naar een arts, echter is de zekerheid van deze testen nooit honderd procent te garanderen. We raden voor studenten dan ook niet aan om een thuistest te doen.

Thuistesten kosten je ongeveer 40 euro per test. Dit kan sterk verschillen per website.

Ben jij dus een student en wil je je graag laten testen op een soa? Nu weet je waar je terecht kunt, wat het je kost, en hoe snel je de uitslag hebt.