Word jij onrustig als je jouw telefoon even niet binnen handbereik hebt? En kent de wereld van Instagram, Facebook en Snapchat inmiddels geen geheimen meer voor jou? Je zou zomaar eens verslaafd kunnen zijn. Nu is een afhankelijkheid van je smartphone en sociale media weliswaar (nog) geen officiële verslaving, maar je kunt er wel op allerlei manieren last van hebben. Check het zelf hieronder.
Meisjes zijn verslaafder
Volgens onderzoek van het CBS zit 14 procent van de meisjes elke dag 5 uur of langer op sociale media, terwijl maar 6 procent van de jongens er evenveel tijd aan besteedt. Waarom? Het is mogelijk dat meisjes het belangrijker vinden dat hun posts geliked of gedeeld worden. Meisjes leiden ook vaker aan sociale media FOMO, waarbij ze bang zijn om niet op de hoogte te zijn van wat er online gebeurt. Als ze een berichtje ontvangen, willen meiden dit het liefst meteen bekijken.
Sociale media maken niet gelukkig
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken al een tijdje in hoeverre jongeren tussen de 12 en 16 jaar last krijgen van ontwenningsverschijnselen als ze geen sociale media gebruiken. Ze leggen jongeren vragenlijsten voor met vragen als: ‘Ga je langer door met gebruiken dan je je oorspronkelijk had voorgenomen?’, ‘Kom je daardoor in de problemen?’ en ‘Heb je daardoor meer ruzie met je ouders?’ De onderzoekers spreken van ‘verslaving’ als de leerlingen ten minste 5 van de 9 punten aanvinken.
Aan de hand van de eerste resultaten die op internationale congressen gepresenteerd zijn, wordt duidelijk dat leerlingen die niet zonder social media kunnen daar niet bepaald gelukkiger van worden. Het gaat vooral om de tevredenheid die leerlingen voelen over hun eigen leven: hoe verslaafder kinderen zijn, hoe meer hun geluk afneemt.
Social media slurpen je energie
Wie vaak op sociale media zit, ervaart veel stress. Als je continu wordt afgeleid door appjes, chatberichten en likes, vraagt dit veel van je aandacht en concentratie. Omdat je daar zo eenzijdig mee bezig bent, en dus minder aanwezig bent in het hier en nu, is de kans groot dat dit je op den duur ongelukkig maakt.
Uit een onderzoek dat het CBS deed naar het gebruik van social media onder jongeren, bleek dat 47% van de jongeren zich door hun social-media-verslaving minder goed kan concentreren, slechter slaapt en op school hun cijfers ziet dalen.
Dankzij social media ben je nooit echt alleen
Nog een nadeel van sociale media: omdat je nooit helemaal alleen bent, mis je de waardevolle inzichten die je dankzij zelfreflectie krijgt. Daarnaast laat je minder ruimte over voor creativiteit. Tegelijkertijd kun je je juist eenzamer voelen omdat je zo vaak online bent – je verliest de capaciteit om echt alleen te zijn en je daar oké bij te voelen.
Positieve kanten van social media
Er vallen natuurlijk ook een paar positieve dingen over sociale media te zeggen. Ten eerste is het voor veel jongeren een creatieve uitlaatklep en een belangrijke bron van inspiratie. Voor jongeren die later een eigen bedrijf willen beginnen, is een goede beheersing van sociale media een goede marketing tactiek (personal branding). Daarnaast maken sociale media het makkelijker om in contact te blijven met familie en vrienden die ver weg wonen.
Sociale media kunnen soms ook leiden tot het vormen van nieuwe vriendschappen – je zogenaamde ‘internet vrienden.’ Het wordt steeds normaler om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten via Twitter, Instagram en YouTube – en deze zijn soms een waardevolle aanvulling op je bestaande vriendengroep.
Social media detox
Als je denkt dat je jouw sociale media gebruik moet minderen, moet je dit doen op een manier die bij je past. Misschien ben je van de harde aanpak en moet je een tijdje radicaal afrekenen met sociale media (tip: laat iemand je telefoon verstoppen). Je kunt ook kleinere stapjes nemen: ’s avonds na een bepaald tijdstip niet meer op Instagram, je telefoon wegleggen als je huiswerk maakt en ’s ochtends de eerste paar uur niet op je telefoon kijken. Wat werkt voor jou het beste?
StudentsPlus Nederland
Direct aan de slag als bijlesgever bij jou in de buurt!