Rondkomen van je studentenbudget doe je zo!

Het einde van de maand is aangebroken: tijd om de rekeningen te betalen. Eerst die hoge rekening van je mobiele abonnement en daarna de rest. Je checkt vervolgens je saldo en je ogen worden groot, je lichaam verstijft en onbewust hou je je adem in. Nog maar €150,- over tot de volgende maand. Daarmee moet je de boodschappen doen, naar de stamkroeg én je moet nog schoolboeken kopen voor het nieuwe semester. Je vraagt jezelf maar één ding af: “Hoe kom ik deze maand toch rond?” Het lijkt onwaarschijnlijk dat het je gaat lukken, toch is het zeker mogelijk.

Zwart op wit: geeft overzicht
Het begint allemaal met een goed overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Maak een budget voor de boodschappen, maar ook voor de leuke uitjes of nieuwe spullen. Probeer je aan het budget te houden. Weet je van jezelf dat je een gat in je hand hebt, dan is het handig om je pinpas thuis te laten of aan bijvoorbeeld je moeder te geven. Stiekem pinnen buiten het budget? Echt niet!

Schoolboeken: tweedehands
Vaak heb je elk semester andere vakken en daardoor heb je ook weer nieuwe boeken nodig. Je hoeft je schoolboeken niet nieuw te kopen. Je kunt de boeken meestal ook tweedehands vinden, denk aan Marktplaats of Bol.com. Let er wel op dat je kiest voor juiste druk, anders heb je een ander boek dan de rest van je klas. Het kost misschien wat meer moeite, maar het resultaat -een vollere portemonnee- is het zeker waard.

Lunch: vanuit huis
Je hebt eindelijk pauze en loopt rechtstreeks naar de schoolcafetaria. De geur van verse croissantjes en panini’s brengt je in verleiding om zo’n lekkere panini met gesmolten mozzarella en pesto te kopen. Je twijfelt, maar niet lang. Hoppa, weer €3,50 uitgegeven. Probeer voortaan sterk te blijven. Smeer zelf je brood en bespaar zo een aantal euro op een dag. Heb je er ’s ochtend geen tijd voor, omdat je bijvoorbeeld deze waardevolle minuten liever spendeert aan iets langer slapen? Maak je lunch dan een avond van tevoren klaar en leg het in de koelkast. Zo hoef je nog maar één ding te doen ’s ochtends: je lunch niet te vergeten.

Avondeten: grotere porties
Als je kookt, kan je voortaan ook grotere porties klaarmaken. Zo gezegd, zo gedaan. En dan? Verdeel het vervolgens in bakjes en stop het in de vriezer. Op deze manier heb je niet alleen een paar dagen ‘vrij’ als kok. Het is ook nog eens goedkoper dan kleinere porties klaarmaken. Vergeet niet om het op tijd uit de vriezer te halen als je er rond 18.00 uur van wil smullen. Ben je het toch een keer  vergeten? Dan is dit meteen een mooie gelegenheid om bij je ouders te gaan eten. Of om een keer samen je huisgenoten of vrienden te koken. Beide opties zijn goedkoper, maar vooral extra gezellig.

Bijbaan: extra centen
Deze tip is misschien wel voor de hand liggend, maar toch het benoemen waard. Door een bijbaan verdien je extra geld waarmee je nog meer leuke dingen kunt doen of kopen. En dat betekent weer een happy you!