Past deze studie wel bij mij?

Februari komt in zicht. Tijd om een voorlopige balans op te maken.

Als jij twijfelt of jouw studie wel geschikt voor je is, is het goed jezelf een aantal vragen te stellen en zo je gedachten te ordenen. Stel, je resultaten zijn niet goed genoeg en je twijfelt of je deze studie wel aankunt.
Denk dan eens na over de volgende vragen.

1. Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Sta nog eens even stil bij je motieven voor het kiezen van deze studie. Als je je misschien niet voldoende had geïnformeerd over je studie, kun je dat alsnog doen. Wat zijn je kwaliteiten, waar liggen je interesses, wat wil je eventueel na je studie gaan doen?

2. Als je even niet naar je resultaten kijkt, klopt je motivatie dan nog?
Als je echt wilt nagaan of deze studie geschikt voor je is, is het noodzakelijk dat je eventueel afleidende zaken(zoals studieresultaten) op dit moment even buiten beschouwing laat. Het kan namelijk best zijn dat de studie op zich goed bij je past, maar dat je niet over voldoende en adequate studievaardigheden beschikt.

3. Besteed je wel voldoende tijd aan je studie?
Soms lijkt het of je heel veel tijd aan je studie besteed of dat je zo druk bent dat je niet meer tijd aan je studie kunt besteden. Het kan dan handig zijn een weekoverzicht te maken, waarin je al je activiteiten noteert. Dus slapen, colleges, studeren, sporten, andere hobby’s, uitgaan, familiebezoeken enzovoorts. Je krijgt dan een goed overzicht van de daadwerkelijke tijd die je aan je studie besteed.

4. Leer je efficiënt qua tijd?
Ga eens na of je de tijd die je achter je studieboeken zit wel daadwerkelijk aan je studie besteed of dat je bijvoorbeeld wordt afgeleid door gedachten over de dingen die je nog moet doen, je telefoon of andere zaken. En bekijk of je wel op tijd begint met leren of dat je iedere keer in tijdnood komt en daardoor niet goed genoeg door alle stof kunt gaan.

5. Beheers je de studievaardigheden die nodig zijn bij je studie?
Je hebt een tentamen teruggekregen: weer een onvoldoende. Voor de herkansing ga je nog een keer zitten, je leert alles nog een keer en je gaat op voor de herkansing. Helaas, weer niet gehaald. Kijk dan eens naar de
manier waarop je studeert. Is die wel effectief. Als je altijd op dezelfde manier studeert en het lukt je maar niet, is het de moeite waard om te kijken of het op een andere manier wel lukt. Bovengenoemde vragen kunnen je helpen te bepalen of je op de juiste weg bent of niet. En mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je altijd contact opnemen met één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.

– Annette Lehmann