Een CV maken

CV maken

Voordat men gaat solliciteren, is het belangrijk om een goed CV te maken. Je hebt CV’s in allerlei soorten en maten: een blik op Google na het zoeken naar voorbeelden zegt al genoeg. Je hebt keuze uit allerlei fonts, lettergroottes en –types, kopjes en subkopjes. Maar het belangrijkste is natuurlijk de inhoud. Maar hoe doe je dat?

Een CV maken: hoe doe je dat?

Bij een CV maken is het goed om voor jezelf na te gaan wat je allemaal hebt uitgespookt met je leven. Je kunt hierbij denken aan relevante werkervaring, maar ook aan een bijbaan of vrijwilligerswerk. Het is ook slim om hobby’s en interesses niet te vergeten: je weet maar nooit in hoeverre dit overlapt met die van een potentiële werkgever. Zo heb je altijd iets om over te praten. Je naam en adresgegevens zijn natuurlijk ook belangrijk: dan weet de werkgever waar zij of hij jou kunt bereiken, en hoe deze je moet aanspreken in een (hopelijk positief!) tegenbericht.

CV op schrijfbord

Meer tips

Als je voor een leeg scherm zit, is het misschien niet zo makkelijk om gewoon maar iets te gaan typen. Dat is heel normaal. Ga dan echter niet bij de pakken neerzitten, daar schiet niemand wat mee op. Wat je kunt doen is het internet afspeuren naar voorbeelden. Vaak hebben universiteiten of hogescholen ook wel een plek ingericht waar je heen kunt voor vragen over CV’s of sollicitatietips. Soms organiseert zo’n instituut ook een dag waarop je een professionele foto kunt maken voor een profiel, of waarop je gratis kledingadvies krijgt. Doe je best, geef niet op en onthoud: niet geschoten is altijd mis.