Engels, een wereldtaal 

Engels is niet weg te denken in deze geglobaliseerde wereld. In veel landen en internationale bedrijven is Engels dé voertaal. Tijdens je studies krijg je sowieso al regelmatig te maken met de taal van Shakespeare. Engels is namelijk de ‘lingua franca’ in de wetenschappen, economie en politiek. Ben je van plan om na je studies in het buitenland te werken, of mik je op een functie in een groot internationaal bedrijf? Dan verbeter je best nu al je professioneel Engels. En waar doe je dat beter dan in Engeland zelf? 

Van beginnerscursussen tot prestigieuze certificaten 

Er bestaat een enorm aanbod aan Engelse taalcursussen. Engels leren gaat van beginnerscursussen tot het behalen van een Cambridge English certificaat. Dit wereldwijd erkend certificaat is levenslang geldig en opent later nog heel wat deuren tijdens je zoektocht naar werk. Het vereiste taalexamen is namelijk ontwikkeld door de prestigieuze University of Cambridge, één van de oudste en beroemdste universiteiten van Engeland. 

Terwijl je Engels leert in het land van ‘tea’ en ‘fish & chips’, houd je ook nog genoeg tijd over voor de lokale Engelse cultuur. Of je nu naar het drukke Londen, het muzikale Manchester, het wereldvermaarde Oxford of het kunstzinnige Brighton trekt: in Engeland verveel je je nooit. 

Wil je effectief studeren in Engeland? Gelijk heb je. Het Engels onderwijs geldt als het beste ter wereld. Daarom stellen de scholen er ook strenge taalvoorwaarden voor buitenlandse studenten. Voor toelating tot de universiteiten moet je voldoende punten verdienen op het IELTS-examen. Deze test peilt naar je Engelse vaardigheden voor lezen, schrijven, luisteren en spreken. Een goede voorbereiding met een taalcursus is hiervoor een must. 

Wat na de brexit?

Ook als je in Engeland studeert heb je recht op studiefinanciering. Sinds de brexit, het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) uit de Europese Unie, vragen vele buitenlandse studenten zich af of goedkoop studeren in Engeland wel nog mogelijk blijft. Op 30 maart 2019 is het namelijk al zover. In juli 2018 gaf de Engelse minister van Onderwijs eindelijk duidelijkheid. 

De brexit heeft voorlopig geen invloed op de toelatingsvoorwaarden en het collegegeld. In het collegejaar 2019-2020 kunnen EU-studenten nog steeds voor hetzelfde collegegeld als hun Engelse medestudenten in Engeland studeren. Je blijft ook in aanmerking komen voor studiefinanciering. Deze vraag je wel best enkele maanden tevoren aan via DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs in Nederland. Good luck!