Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen?

In het bedrijfsleven wordt vaak een SWOT-analyse gemaakt. Om te onderzoeken wat de kansen en bedreigingen zijn en om te ontdekken wat de sterke en zwakte van de organisatie is. Je kunt ook een persoonlijke SWOT-analyse maken. Je onderzoekt dan wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn en welke omgeving hier het beste bij past en welke omgeving je beter kunt vermijden.

Hoe werkt een persoonlijke SWOT-analyse?

Iedereen heeft zijn of haar sterke kanten. Bij deze kwaliteiten horen ook valkuilen. Iemand die bijvoorbeeld heel creatief is kan soms blijven hangen in het bedenken van ideeën en heeft moeite om een idee daadwerkelijk uit te gaan voeren (valkuil). Iemand die heel extravert is en makkelijk contact legt, kan door anderen soms als praatziek worden ervaren. Iemand die niet snel gestrest is en over het algemeen kalm reageert kan door anderen als afstandelijk en koel worden ervaren. Dus iedere kwaliteit heeft automatisch een valkuil.

Ontdek jouw kwaliteiten en valkuilen

De manier om te ontdekken wat je kwaliteiten zijn, is het maken van een persoonlijkheidstest. Een betrouwbare en veel gebruikte persoonlijkheidstest is de zogenaamde Big Five persoonlijkheidstest. Deze Big Five persoonlijkheidstesten worden ook vaak gebruikt bij assessments. Een Big Five persoonlijkheidstest brengt in kaart hoe jij scoort op de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken waarmee je iemands persoonlijkheid in kaart kunt brengen. Deze vijf kenmerken zijn emotionele stabiliteit, ordelijkheid, vriendelijkheid, extraversie en openheid. Op Jobpersonality staat een goede en gratis big five persoonlijkheidstest. In de uitslag van deze test kun je zien hoe je op elke van de vijf kenmerken hebt gescoord. Per kenmerk kun je lezen wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Tevens kun je zien welke beroepen (omgeving) goed bij je passen en welke situaties je beter kunt vermijden.

Gebruik een persoonlijke SWOT-analyse voor sollicitatiegesprekken

Bij sollicitatiegesprekken vragen ze negen van de tien keer wat je kwaliteiten zijn en wat je minder goede eigenschappen zijn. Op basis van een persoonlijke SWOT-analyse kun je deze vragen vrij eenvoudig beantwoorden. Vooral de vraag naar je minder goede eigenschappen kun je nu makkelijker beantwoorden. Blijkt dat je een opgeruimd type bent, dan kun je bijvoorbeeld zeggen; ”Ik ben over het algemeen vrij netjes. Ik kan daarin soms ook wel een beetje doorschieten en als een pietje precies worden ervaren.” Of ben je iemand die graag anderen helpt, zeg dan; “Mensen ervaren mij over het algemeen als een behulpzaam persoon. Ik vind het ook leuk om andere mensen te helpen maar heb daardoor soms ook moeite om nee te zeggen en voor mijzelf op te komen.“ Je hoeft nu dus niet meer bang te zijn om aan te geven wat een minder goede eigenschap van jou is. Want bij jouw minder goede eigenschap, valkuil, hoort ook een kwaliteit.