Vuurtje stoken met vrienden: hoe doe je dat?

Een vuurtje stoken met vrienden is natuurlijk hartstikke leuk, maar het moet wel veilig gebeuren. Want je wilt geen massale bosbrand creëren of de tuin van je buren vol rook zetten. Niks leuker en knusser dan met je vrienden rond een knisperend haardvuur te zitten maar er is een aantal punten waar je goed op moet letten. Voordat jij begint met het vuurtje aan te wakkeren, lees je daarom eerst snel deze blog door. Dan weten jij en je vrienden straks wat wel en niet mag.

 

  • Kan ik gestraft worden voor het stoken van vuur?

 

Het antwoord is simpel: ja. Als je je niet aan de regels omtrent vuur stoken houdt, kan de boete oplopen tot honderden euro’s. Echter zijn er genoeg plekken waar je wel vuur mag stoken zonder gestraft te worden. Let wel op: want het verbranden van bewerkt hout, oud papier en afval van het snoeien is nog steeds verboden! Maak daarom altijd gebruik van onbewerkt en gedroogd hout voor het stoken van een vuurtje.

 

  • Zo min mogelijk rook bij het stoken van een vuurtje

 

Bij het aansteken van een vuurkorf gebruik je brandhout. Dit brandhout kun je onbewerkt kopen zodat het aan de voorschriften voldoet. Let wel op dat er verschillende soorten brandhout zijn. Van berkenhout tot essenhout. De één is moeilijker aan te krijgen dan de ander, maar de hoeveelheid rook blijft gelijk. Een alternatief is dan ook de vuurschaal. In plaats van brandhout maak je hier gebruik van een gel (combinatie van alcohol, water en bindmiddel). Er komt bijna geen rook vrij waardoor de luchtvervuiling veel lager is, evenals de stank.

 

  • Maar hoe stook ik dan het perfecte vuurtje?

 

Gebruik je de barbecue na het eten om daar een vuurtje in te stoken? Dan kun je mooi de kooltjes gebruiken om mee te starten. Zorg voor droog brandhout en kies voor de kleinste stukjes hout om een soort piramide te maken over de kooltjes heen. Duw wat papier tussen de piramide door en de kooltjes doen de rest. Een kind kan de was doen, toch?

Helemaal van het begin af aan starten? Dan hoef je dat niet met een vergrootglas en de zon te doen of twee stenen, maar met een pakje lucifers of aansteker kom je een heel eind. Graaf een klein kuiltje op een veilige plek (niet in de buurt van brandbare voorwerpen) en omring deze met stenen, maak een piramide van droge takjes en duw daaronder blaadjes of bijvoorbeeld bonnetjes uit je tas. Zet de piramide in de fik en leg er voorzichtig meer hout bovenop. Hoppatee, zo simpel als wat!

Door de taken goed te verdelen onder jezelf en je vrienden in combinatie met het kennen van de regels kan er vrijwel niks meer mis gaan. Geniet van het vuurtje stoken en doe vooral voorzichtig!