Herkenbare situaties bij het zoeken naar een (bij)baan

bijbaan

Wanneer je klaar bent met studeren of naast je studie graag een bijbaan wil, dan moet je gaan solliciteren. Dit kan soms voor situaties zorgen die jou niet echt motiveren of je weet niet zo goed hoe je nu verder moet. Maak je niet druk! We hebben het allemaal een keer meegemaakt. Wij hebben onze ervaringen voor je gebundeld en geven je de ultieme tips waardoor jij je volgende sollicitatie kan rocken!

Helaas onze keuze is niet op jouw gevallen…

Deze zin heb je vast wel een keer voorbij zien komen, zo niet bij jezelf of misschien bij een vriend(in). Het is natuurlijk supervervelend wanneer je veel moeite in de sollicitatie hebt gestopt en de keuze dan niet op jou is gevallen. Ga niet gelijk twijfelen aan jezelf of je eigen capaciteiten, want het feit dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zegt ook wat!

Tip: vraag na je afwijzing altijd feedback. Hoewel het misschien niet altijd aan je vaardigheden kan liggen, kan je bijvoorbeeld wel oefenen hoe je jezelf presenteert tijdens de sollicitatie. Door feedback te vragen kan je deze punten gelijk aanpakken.

Vragen tijdens je sollicitatie

Soms kan het zijn dat je dat je er bepaalde vragen worden gesteld tijdens je sollicitatiegesprek waar je het antwoord niet op weet (aargh… zo vervelend!). Dit overkomt soms de beste. Het kan komen door spanningen of omdat je je misschien toch niet goed hebt voorbereid op het gesprek.

Tip: voordat je op sollicitatiegesprek gaat, Google dan de functie waarnaar je solliciteert en verdiep je in de verschillende doorgroeimogelijkheden die de functie te bieden heeft. Daarnaast is het ook altijd goed om wat informatie over het bedrijf op te zoeken.

Wat ook altijd handig is wanneer je een sollicitatiebrief gaat schrijven, is om erin te verwerken wat jij de werkgever in kwestie te bieden hebt. Want dat maakt het voor de werkgever natuurlijk interessant om te kijken of jij wel echt bij de functie past. Vaak zetten mensen alleen in de sollicitatiebrief/mail waarom zij die baan willen maar niet wat zij te bieden hebben als het gaat om jou als persoon en naar het bedrijf toe. Je kan je onderscheiden door een filmpje te maken in plaats van een ‘’gewone’’ brief of e-mail. Hierdoor krijgt de werkgever meteen een goed beeld van je!

PS. het is verstandig om een studiegerelateerde bijbaan te zoeken!