Meer tijd voor je vak? Zo doe je dat!

Je vak is je passie, de reden waarom je ondernemer bent geworden; je wilt meer tijd voor je vak, je erop kunnen focussen en de verwachtingen van je klanten overtreffen. Maar dan ontdek je dat er veel taken in je bedrijf zijn die óók nog gedaan moeten worden… Je zucht diep en doet de facturatie en administratie, stuurt nog een herinnering aan die ene debiteur, stelt overzichten en planningen op – en merkt aan het einde van de week dat je veel te weinig met je echte vak bezig was.

Innovatie of maar een idee op een bierviltje?

De gemiddelde ondernemer besteedt ca. 78 uur per jaar aan offertes, facturen en herinneringen – dat zijn 10 werkdagen. Naast het denkwerk doe je ook nog alles andere zelf: rekenen, typen, checken, printen, versturen…  Doordat je die tijd aan je facturatie en administratie kwijt bent, schieten er andere dingen bij in: tijd voor je vak, echte ondernemerstaken zoals innovatie die bij veel ondernemers door tijdgebrek op een laag pitje staan. Maar zonder innovatie geen vooruitgang en geen (omzet)groei – het blijft bij dat idee dat je tijdens een avondje in de kroeg op een bierviltje hebt geschreven.

Wil je niet dat je dit overkomt? Ga je voor tijdwinst? Dan is er – even – werk aan de winkel en heb je daarna je handen vrij, heb je weer meer tijd voor je vak en kan je het bierviltje te voorschijn halen om jouw idee uit te werken.

Stap 1: Boek tijdwinst bij de meest tijdrovende klussen

Heb je veel klanten, kan je het beste ermee beginnen offertes, facturatie en debiteurenbeheer te automatiseren. Dit zijn de taken die de meeste tijd kosten maar er is ook voor jouw bedrijf de passende software die je deze tijdvreters uit handen neemt. Kijk op onze site naar de verschillende offerte, facturatie en administratie programma’s; we hebben de beste voor je op een rijtje gezet en helpen je door het keuzeproces.

Stap 2: Nog meer tijd besparen met een grondige aanpak

De belangrijkste tijdvreters heb je in stap 1 aangepakt maar er is nog meer tijdwinst te behalen. Denk er bijvoorbeeld aan naast facturatie en administratie ook je planning, urenregistratie en voorraadbeheer in Excel te vervangen door slimme software die alle gewenste overzichten voor je genereert, de roosters van je medewerkers bijhoudt en je voorraad optimaliseert. Zo doe je er echt alles aan om meer tijd voor je vak over te houden.

Stap 3: De belangrijkste stap: werken aan je vak!

Je hebt alles geautomatiseerd wat tussen jou en je core business in stond. Je bent niet meer je eigen boekhouder, medewerker debiteurenadministratie, chef logistiek of voorraadbeheerder. Mooi, dan is het nu tijd om met je vak aan de slag te gaan, voor de innovatie te zorgen waarmee je je werk en je bedrijf naar een hoger niveau tilt, jezelf bij te scholen, te netwerken enz.. Geniet ervan te kunnen doen waarvoor je ondernemer bent geworden – je hebt het verdiend! En misschien is het nu ook eens tijd voor die vakantie die je al zo lang uitstelt. Zo ben je straks weer uitgerust en heb je meer energie en meer tijd voor je vak.