Zomer – Tijd voor heroriëntatie op een baan!

Eindelijk tijd

Loop je al een tijdje met het idee rond dat je baan toch niet helemaal bij je past, maar heb je nooit de tijd om hier echt mee aan de slag te gaan? De zomermaanden zijn een goede periode voor heroriëntatie op een nieuwe baan. Je hebt namelijk of vakantie of het is rustiger op werk, waardoor je genoeg tijd hebt om je te verdiepen in wat je nou echt zou willen. Na de zomervakantie kun je dan een frisse start maken met solliciteren of met een nieuwe baan. Hier leggen wij uit hoe je dat het beste kan aanpakken.

Niet op je plek

Je doet het verkeerde werk en dat merk je doordat het niet soepel loopt, je jezelf steeds opnieuw moet motiveren en omdat het werk jou energie kost. Vaak kom je uitgeblust thuis. Dit leidt meestal tot een matige beoordeling, omdat je eigenlijk niet zo goed bent in je werk. Dat maakt dat je nog meer je best moet doen, wat meer energie kost en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dat kan voortkomen vanuit verwachtingen die jij of anderen jezelf opleggen (of dat gevoel heb je), wat voelt als een druk om te moeten presteren. Als je daar niet op tijd uitstapt, bestaat de kans dat je in een burn out terecht komt. Hoe voorkom je dat?

Bewustwording

Het begint met bewustwording van de volgende zaken:

  • Wat zijn jouw kwaliteiten en valkuilen? Waar ben je nou echt goed in en wat zou je nog moeten leren ontwikkelen.
  • Jouw interesses: wat interesseert je echt, welke branche, welke onderwerpen, wat voor soort product of dienst, waar verdiep jij je graag in en waar wil je meer van weten.
  • Jouw passies: wat is hetgeen waar je energie van krijgt, waar je hart sneller van gaat kloppen of waar je blij van wordt.
  • Wat is jouw missie: wat is hetgeen wat je wil bereiken met je werk of in je leven. Wat maakt je trots om te doen. Wat is het dat JIJ wil doen?

Hoe ga ik aan de slag

Begin met het nadenken over bovenstaande onderwerpen en praat er met mensen over die jou goed kennen. Vaak kan het helpen om dingen op te schrijven of uit te tekenen, zo maak je het visueel voor jezelf. Begin met het verdiepen en ontwikkelen in de richting die je interesseert, door bijvoorbeeld een cursus of training te volgen, door vrijwilligerswerk te doen, door met mensen mee te lopen of met professionals het gesprek aan te gaan die werk doen dat jij ambieert. Wees daarbij eerlijk naar jezelf en gun jezelf voldoende tijd. Het kan zomaar zo zijn dat je toch niet wilt werken in de richting van je studie of je huidige werk en dat omscholing nodig is. Dat is een een grote stap, maar op lange termijn levert het veel op, namelijk het werkgeluk en de voldoening die jij zoekt.

Stap voor stap

Verwacht niet dat dit proces in een week is afgerond. Gun jezelf de tijd om echt goed onderzoek te doen, zowel naar jezelf als naar een passende richting en banen. Dit kan ook stap voor stap, bijvoorbeeld door intern te wisselen naar een functie die jou al meer aanspreekt. Als je heel sociaal bent, kun je de stap zetten naar een afdeling waar je meer klantencontact hebt. Zo kom je stapsgewijs in de richting die meer bij jou past.

Bewust solliciteren

Het gaat erom dat jij bewust en gericht gaat solliciteren, dus niet met ‘hagel schieten’ op een berg ‘best wel’ interessante vacatures. Het is belangrijk om gericht te solliciteren op een goed passende vacature bij een echt aansprekend bedrijf. Zo zorg je dat je op de lange termijn gemotiveerd aan de slag blijft en dat je werk doet dat past bij jouw kwaliteiten. Dat vergt tijd, inspanning en moed om deze stap te zetten. Don’t settle for second best!