5 tips bij het aanschaffen van een matras

Wist je dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 8 uur per dag slaapt? Dit houdt in dat wij ongeveer 30% van ons leven in bed doorbrengen(!). Aangezien wij een derde van onze tijd besteden in bed, is het natuurlijk van belang dat we onze nachtrust besteden in een juist en comfortabel matras. De kwaliteit van je slaap heeft immers effect op hoe jij functioneert en het is daarom van belang dat jij ligt op een juist matras. Graag geven wij onderstaand een vijftal tips mee waarmee je rekening moet houden bij het testen van matrassen.

 

1. Het juiste formaat matras

Bij het aanschaffen van een nieuw matras is het van belang dat je het juiste formaat kiest. Als je alleen slaapt of een kleine kamer hebt, is het voor de hand dat je kiest voor een 1-persoons of een twijfelaar matras. Slaap je altijd met je partner? Kies dan voor een 2-persoonsmatras kiest in de gewenste grootte. Mocht je een hele andere lichaamsgewicht en slaappositie hebben als je partner, dan adviseren wij om te kiezen voor twee 1-persoonsmatrassen aan te schaffen.

 

2. Kies het juiste matras dat je lichaam ondersteunt

Er zijn vele soorten matrassen in verschillende groottes en maten verkrijgbaar. Het is vooral van belang dat je kijkt naar het matras die het beste bij jouw lichaam past. Je lichaamsgewicht, slaapposities en lichamelijke klachten zijn belangrijk factoren bij het kiezen van het juiste matras. Mocht je last hebben van rug, kies dan niet voor een hard matras maar juist voor een zacht matras. Heb je een hoog lichaamsgewicht hebben? Kies dan voor een matras met veerkracht, waarmee je lichaam mee kan veren.

 

3. Warm of koud bed

Ben jij een echte koukleum of loop je juist altijd te zweten in bed? Zorg er dan voor dat je een matras met het materiaal dat het beste bij je past. Er zijn namelijk verschillende materialen die ervoor zorgen dat je matras snel warm wordt of zich aanpast aan jouw lichaamstemperatuur.

 

4. Garantie

De beste manier om een juist matras te kiezen is uiteindelijk door er zelf op te liggen. Neem verschillende slaaphoudingen aan tijdens het proefliggen, zodat je weet hoe je lichaam reageert op het matras. Twijfel je toch nog bij het kiezen van het perfecte matras? Kies dan voor een matras dat je mag uitproberen en kan retourneren indien deze niet bevalt.

 

5. Luister naar je gevoel

Het ideale matras bestaat niet, het is persoonsgebonden. Wij adviseren je vooral om goed te luisteren naar je gevoel en zelf te beoordelen welk matras het beste ligt. Mocht je alsnog twijfelen bij het kiezen, vraag jezelf bovenstaande punten af, dan kan je uiteindelijk geen verkeerde keuze maken!